Ilustrate rodnene

        Foaie verde măghiran
        M-a făcut mama rocnean
        Port condeiul de tufan
        Unde scriu nu şterg un an
        Că mi-s pui de măierean...

        M-a făcut mama rocnean. Pe Uliţa Morii, la numărul florii, 670, cu verandă, târnaţ cu ochii roşcaţ, grajd, şură şi beci! Într-o chilie! Nu mă plâng că nici melcul nu se vaită că-i strâmt într-a sa cochilie. Fără podele, vai mie!? Dar cu lemne-n ocol! Iar pe canatul uşii, un clopoţel de sonerie!
        Arame şi arome vegetale peste frunze şi rugină din fiare de burlane şî ceternii, măşti oxidate pe plita sobei, ruină în stâlpii de lemn ai portiţei tociţi de uzură şi rutină, hornuri înclinate pe lângă care ţopăie codobaturi întristate, "opincuţe" - cuiburi cu larve de viespe olar lângă un cuptor de lut cimentat. Flori, arbori, caligrafii în tuş, picturi, stampe de mucegai pe carbonizate podele, bureţi pe pereţi, ce mai vreți!? Pe marginea drumului prin tufe pufoase de scaieţi o ceată de sticleţi! Pe firul apei, pe deasupra arinilor un roi de scatii cu nume de fete şi băieţi! Din clasa a treia! Alţi oaspeţi haripaţi în ventricolul din cămara Inimii: 5 corbi, stoluri de ţigăncuşe mantelate, cinteze, cânapari, mierle, cocoşari, guguştiuci, piţigoi mari şî piţiguşi suri, vrăbii, pe cer frunze cu alte corăbii!
        Pe la ora 5 din zori trâmbiţă răguşit un cucoş bătrânit, cămăruţa mea s-a răcit, eu m-am rătăcit, (or invers?!), două pisicuţe aciuiate din vecini, pe care le-am botezat deja: Fifilina şi Filimica vin la amiază la pateu şi lipăit, de parcă ar şti când sosesc de la şcoală, acăsucă. Frunzuliţe, frunzuliţă ...ca sufletul meu de ferfeniţă! Anotimpuri de rugină, vremuri de ruină, timpuri de molimă!

        Dex:

Rocnean = rodnean, locuitor al Rodnei
Tufan = 1. Specie de stejar (Quercus pubescens). 2. Tufar. 3. (Pop.) Ciomag, bâtă.


   Arbori de mucegai

© yves hoza 14.10.2021