Cronici naturaliste 2022


        Cărţi poştale de la Ocna Şugatag cu timbre din gângănii, bâzdâgănii...

        Libelule cu aripile deschise asemeni unor cărţi cu pagini străveziii... stai să vezi, fluturi de zi, azurlii cu minuscule aripioare de azur, hornari (Aphantopus hyperantus) cu ochi încâlciţi, păiuşi bruni-roşcaţi, (Coenonympha glycerion), pilule albastre de gărgăriţe, buprestide pe flori rozalii de măceş, fluturi nocturni cu semne de exclamare, (Agrotis exclamationis), păianjeni cu semne de ???, bondari şi albinuţe sălbatice, furnici în castele de pitici, ploşniţe puturoase, ichneumonide cu trei ace din fire, iar pe-un şade-lungit (traducere ad literam pentru şezlong), un trântor cu patru membre, plin de sare, care pare că doarme în neştire! Dar prin ochiul din frunte întredeschis, cine ştie ce gărgăuni îi trec prin norii din vis!? Iar prin inimă, cine ştie ce goange mă gâdilă - pentru că despre mine-i vorba - aici, la ocnaşi îs!


Căluţul popii - Aeshna isoceles

23.06.22 © yves hoza

meniu

cronici naturaliste

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

anotimpurile nordului
aves
insectae
makro
gazeta scatiilor
arhiva sentimentală
cretă & cărbune


     Ilustrate sărate cu animăluţe!

        Gâştele - Lipa-lipa cele gâgâietoare, not gâlgâitor cum îs eu, căţeluşa Bella cea mofturoasă, Motănilă cel mătăsos, mânza Yha cea nărăvaşă, vrăbiuţe care pigulesc firimirii de pâine de pe masă, cânepari şi rândunele pe sârmurele, mierle şi cocoşari care ciugu-lugu râme şi viermişori, ...

20.06.22

     Vederi cu verde drag de la Ocna Şugatag

        Am evadat din cămăruţă spre o altă căsuţă.
        Lumină albastră, seri de poezie târzie, luna, iar ne scrie...

15.06.2022

     Graiu de/din maiu

        Fiecare cu "Zgomotele & Furia" lui! Cineva de peste gard mă ocărăşte că Roku e MAI tare, dar drujba lui n-are asemănare!
        Nu MAI vin fluturii la lună, ce lume nebună!

29.05.22

     ALBUM CU NARCISE

        Jurnal de călătorie de două zile, "per pedes apostolorum" sau cum zic şi franţujii "a pieds comme les apotres" la Poiana Narciselor! Un munte de flori: mii de narcise, apoi păştiţe, brebenei, muscari-ceapa ciorii, piperul lupului, piciorul cocoşelului auriu, ciuboţica-cucului, măcriş iepuresc, tămâioare, alte ierburi pe sub soare, ...

23.05.22

     SĂPTĂMÂNA VERDE

O planetă verde
Un sat verde
O Şcoală verde
Un parc verde

15.05.22

     Scrisoare din grădină

        Să ştii că toate firele au prins rădăcinile! Doar trei tulpinici de porodici s-au pleoştit! Am adunat gliile în lădoiu de compost, în lada de lemn am pus pietricele şi surcele ca să nu ne mai împiedicăm de ele când plivim ori ne privim. Am legat hameiul cu trei fire de aţă şi i-am îndreptat cârcei spre "Cuiul lui Ylie-Pepelea".

11.05.22

     Recompensă culinară ca la ţară

        După grădinărit şi iubit la gătit: zamă de leurdă, tocăniţă de miel cu cartofen, înainte un păhărel galben de pere pentru poftă, prăjitură home made cu mere, apoi mere şi un pocal de vin spumant, ce să vrei mai reconfortant?

10.05.22

     Spuse şi nespuse de florar de la un moş grădinar

        Să uităm, să nu ne mai aducem aminte de cearta noastră de ieri, cea fără de cuvinte, dar, de azi, să luăm aminte la ce va fi de aici înainte!

        Dacă o pasăre ar vrea să vorbească, ar alege cuvinte din sfânta limbă românească!

09.05.22

     Duh şi puf...(III)

        De bună voie, frunzele au luat formă de jgheab! Ca să ajungă fiecare lacrimă la rădăcină! Doar cu picăturele subţirele se spală ele pe tulpină! Cu bună-voinţă, frunzele au luat formă de şuroi!? Da! Că să spală greşelile mele uscate dintre ploi!

05.05.22

     Hoinăreală pe lângă capitală

        La Galaţii - Bistriţei şi Budurleni. Căutăm cuiburi de cioară, locaşuri de stârc cenuşiu, de barză chioară, pe deasupra valurilor vântuite zburdă lăstuni şi rândunele de cele vestite, un pescăruş pontic (Larus cachinnans) se leagănă pe vânt, pe baltă înoată raţe mari, câţiva corcodei cu moţ, o pereche de prundăraşi guleraţi, va trebui să mai trec pe-aici într-o zi anume, ...

21.04.22

     Promenadă la capitală...

        ...de B/N, aşa într-o doară la întâlniri cu păpădii şi stăncuţe şi cu amicul meu fotograf încremenit în statuie. Oraşul e într-un fel de răceală de primăvară, dar cu flori la fiecare scară: zarzări, caişi, porumbari, fucsia, rondouri cu panseluţe.

20.04.22

     Duminică bogată la o apă Sărată

        Nu găsesc cuvinte, sunt într-o stare călătoare, de necuvântătoare, bate-mi inima tot mai tare, prietenii mei vechi de floare (au măseaua), ori zburătoare, te salut prietene prundăraş. Tăvălug de flori: lalele pestriţe, brebenei albi şi albăstriori, păştiţe, steluţe galbene lutea, mierea ursului, leurdă, toporaşi, viorele...

19.04.22.

     Discurs în Agora Rodnei

(tridimensional)
Deasupra/Din-lăuntrul/Dedesubt

        Luaţi aminte, voi, cetăţenii aripaţi ai Rodnei şi lumii! O barză la Anieş, un semn de rândunică la Maieru, la Rodna, lăstunii (5)! Ş-o ciocănitoare pitică! Deasupra Lunii se mai rotesc popoare călătoare, din cer mai pică, picură câte-o floare. De lăcrămioare. Din-lăuntrul Inimii se rostesc cuvinte, îndemnuri de primăvară spre încurajare.

15.04.22.

     Furnicile de pe(din) genunchi

        E prima zi din ăst an, de mărţ, (unde-s primăverile de anţărţ!) când nu fac foc în cămăruţă, cu ce să mă îmbrăc, când mă dezbrăc, când pun pe scară vase la încălzit apa pentru vesela de seară, când ies cu muştele la soare într-o călătorie orbitoare şi stau gură-cască în aşteptarea zburătoarelor migratoare.

07.04.22.

     Lecţie - Eveniment

        ...de 1 Aprilie, Ziua Păsărilor şi a Păsărarilor la Şcoala Gimnazială "Iustin Ilieşiu", Anieş! Cronicarii, Ylie şi Tim au prezentat în faţa şcolărimii din clasa a II-a, a III-a şi C.P. imagini, poveşti interesante din P.N.M.Rodnei, ghicitori amuzante.

03.04.22.

     Duminică plimbătoare...

        ... într-o maşină călătoare cu pârâiaşe de lapte dezgheţate şi curgătoare. Amestecuri de culoare: cafeniu, cenuşiu din păiuş ofilit, frunze de fag, conuri de conifere şi jir pustiit, alb de la omăt şi clăbuci săpunitori, verde de cetină,

28.03.22.

     ŞCOALĂ DE PRIMĂVARĂ

        Să ne înveselim şcoala, asemeni unor gospodari într-o casă nouă de la ţară pentru curăţenia de primăvară, să o decorăm, să o împodobim, să o iubim! Vin grădinarii la grădinărit, şcolarii mici, vedea-i-aş mari, la împodobit, elevii gimnaziali decorează panourile cu îndemnuri şi inimioare ca să arate ŞCOALA ca o floare plus un îdemn de lumină şi soare de la clasa pregătitoare.

20.03.22.

     Mierla din Merlot!

        " { " Cât de departe poţi să mergi cu un Merlot?" - este doar o întrebare retorică, pentru că acest vin predispune la felurite aventuri oenologice, culinare şi culturale în sens larg. Merlot este unul dintre cele mai populare vinuri roşii din lume.

20.02.22.

     Spumă de flori cu trei autori

        "Ieri am avut parte de o experienţă frumoasă! Un bun cunoscător al tainelor naturii, în special al plantelor şi păsărilor, a prezentat o lecţie nouă, elevilor din clasa pregătitoare, despre cum să profităm din plin de efectele plantelor medicinale! Mulţumim Fundaţiei Noi Orizonturi, pentru oportunitatea de a participa la acest proiect din cadrul ("Clubul Meseriilor Rurale")"! – profesor, Cornelia Slavoacă.

18.02.22.

     Cosmos alb

        De la morile Iernii mi-am adus zăpadă făinoasă, omăt de zahăr tos, sare grunjoasă din saltea groasă de nea, colb de cretă peste tâmple reci, praf de lună şi nisip d-argint peste pământ. Căsuţă mea doarme învelită-n poleială, din turnul de fildeş ca dintr-un horn iese fum de smoală, prin ocoală se presară pudră de diamante, pe cer se desfăşoară pulbere de stele dar, tu, ce eşti, ce cauşi printre ele?!

15.02.22.

     Împărăteasa Iarnă cu şi fără grade

        Duc război alb cu generăleasa Iarnă; arme: lopeţi de lemn şi de tablă, mături din găteje de mesteacăn, mănuşi, bocanci pentru bătătorit cărarea albă, câteodată chiar arme albe de topoare pentru spart banchiza de pe pervazul fântânii şi de la intrare, căpităneasa nu se lasă, aruncă suliţe, săbii,

10.02.22.

     Ziceri, zicale de februarie

        Urme pe şaua nasului, dungi vinete pe sub barbă, usturimi roşcate pe după urechi, botniţa îşi face datoria...
        Cumpărături... am cumpărat miere şi lapte. Rai nu era pe nici un raft, aşa că am cumpărat bere şi vin la draft??

10.02.22.

     Zugrăveli cu zăpadă, pictură, picătură cu picătură pe sticlă rece

        Cocoşi de omăt, fantome de nea, cai albi pe pereşi, peşti de argint, pupeze de gheaţă, se pare că s-a redeschis Fabrica de sticlă rece în timp ce patronul Ylie petrece, ştrumfi albi dansează pe gard, îmi vine de frig şî ciudă o palmă să le ard, moviliţele de cârtiţă

31.01.22.

     Cetăţenii înaripaţi ai Romei antice şi din Rocna veche

        Şorecari fără sandale (buteo), dar şi din cei încălţaţi (lagopus), un uliu "îndrăgostit" răpitor de turturele, mugurari fluierari, botgroşi cu ciocul gros, ciocănitori bălţate, verdoaice crăcănate, fiţigoi de cinci în soi (adicătelea 5 specii: pişigoi mari, fişigoi albaştri, miţigoi suri şi de munte, chiţigoi codaţi), ...

30.01.22.

     Atelier de creaţie! (II.)

        I. Ninge!
        II. Ningeee! ...într-o veselie!

25.01.22.

     Firimituri de dragoste prin de ger de ianuarie

        Dorm cu tine-n abis, somn profund, sunt o pietricică neagră pe patul de nisip alb al lacului rotund...
        Patru mâini ori mai multe-aş vrea să am, pe toată să te pot fura... să te am!

20.01.2022

     Cerdacul cu păsări (II.)

        Câteva studii avifaunistice din cerdacul cămăruţei rocnene; pâcle, ploi mărunţite, nori în saltele sure. Nervi şi trebi casnice! După lemne, ochii-n sus; prin valul de ceaţă doi şorecari cu ciorapi de la firma Lagopus; după apă la fântână, privirile după presuri, ...

20.01.2022

     Nea de catifea!

        După ninsoare totul s-a rotunjit, s-a catifelat, s-a marmorat, cele mai banale lucruri, ca de pildă stânjenul de lemne, (o măgură) găletuţa (o movilă), o mănuşă pierdută-n ocol, (un dâmb), un scăunel uitat afară, (o dumbrăvioară), au devenit forme reci de relief, te rog, dragostea mea pe la mine să mai treci, mai spre seară, ca să vezi cărările urmelor de mâţă tipărite pe scară.

18.01.2022

     Puf de An Nou 2022-01-03!

        Ghemotoc din filele calendarului anului trecut! Abia şi greu dus! Cioburi să ne aducă Noroc! Umbre pe poarta şurii! Materiale cosmopolite! Apă de busuioc, (agheasmă), gheaţă, lemn, frunze, pene, fier, pietre, foc! Caut texturi, fractali în zig-zaguri ciudate prin scânduri putrede, în încheieturi de lemn bătrân, în cioburi de gheaţă, pene însângerate, frunze chiciurate, coji brumate, opaiţe ruginite, seminţe degerate de campanule, bolovani argintaţi. Pe spaţiul celest... puf îngeresc!

03.01.2022

     Florile dalbe

        Iată lumea că'nfloreşte,
        Pământul că'ntinereşte,
        Cântă'n luncă turturele,
        La fereastră rândunele,
        Florile dalbe.

01.01.2022

     Aniversare NATURA NORD - 10 ani

        Să scriem azi LA MULŢI ANI pe perete cu cretă de imaculată zăpadă şi creioane din tăciune de zadă, măi, Atti, băiete şi moş Ylie, Domnul să vă ţie! La fiecare sfârşit de decembrie, Natura Nord mai creşte c-un an! Într-un bilan de un deceniu am adunat aproape 800 de fotografii şi, cam tot pe atâtea texte la care se adaugă colecţiile celor două foi pentru natură şi literatură "Gazeta scatiilor" (27 de numere) şi "Carduelis" (cu două ediţii) încă 11 urmând a fi postate.

21.12.21.

     Colind cu flori

        Şi ce, dacă vin pe sub omături, ierburi şi flori? Vom avea de Crăciun, sărbători cu păpădii, părăluţe, rotunjoare, urzicuţe, sânzâiene ori cu alte aromele, după vorbele colindului:

21.12.21.

     De ce CARDUELIS?!

        Pentru că! Făceam sacrificii: timp, energie, bani. Lucram la o machetă, 3-4 ceasuri pe zi, după ORL de la şcoală, cam o săptămână, asta era-n iarnă, că-n rest la Meleanca dam cu târnăcopu, sapa, hârleţu, roaba, săcurea, coasa, grebla, carafe cu cumnatu Aurică, Viluţ și Milă Anca şi alţi păsărari, botanişti, or belgieni. Dam mită la secretare ca să xeroxez 10 exemplare, ciocolată, ciuperci, fructe de pădure, buruieni aromate frumos aranjate-n săculeţe colorate, etc., le capsam cu agrafe de sârmă ori lână de vată!

14.12.2021

     Ateliere de creaţie ornitho-artizanale pentru muzeul P.N.M.R. de la scatiii din Anieş + Y. & I.

        Personaje! Elevi trecuţi prin clasa a patra, dar şi şcolarii de azi din clasa a treia, un dascăl veteran care mai are o juma de an, un doctor "vegetarian", o asistentă excelentă de abilă şi atentă...

12.12.2021

     1 DECEMBRIE!

        La mulţi ani, ROMÂNIA! La mulţi ani, românaşi şî româncuţe! Sănătate la moşnegi şî bebeluşi, la băbuţe şi fetiţe, la flăcăi, la Ilene Cosânzene, la ardeleni, moldoveni, regăţeni, bănăţeni, bucovineni, la americani şi americănuţe, la ungurii, spaniolii, italenii, de oriunde!

01.12.2021

     Scrisoarea celor doi amorezaţi

        Dragă Ylie,

        Iată, în sfârţit coletul pe care atât de mult ţi l-ai dorit cu grăunţe drăguţe de semănat şi o pasionantă carte de devorat! Am pus (acolo) toată inima noastră ca să ţi le pregătim.

21.11.2021

     Foto ghicitori de noiembrie

        Foto - aburite, imagini risipite, tâmple brumate, mâinile pe lângă trup lăsate, gânduri halucinante, iluzii pierdute, priviri sticloase, frunţi transpirate, buze dăbălate: paharul cu bule de apă milenară, piatra de marmură în formă de inimă lăsată să moară, insula albă de smântână pe plăcinta cu dulcele de merişoară, ...

18.11.2021

     Cuvintele de lut!

        La început a fost lutul, apoi cuvintele din care s-au făcut cărămizi, mortarul din conjuncţii şi alte cuvinte mici de mare importanţă, cuie şi pene de lemne pentru puncte, virgule şi alte semne, apoi turnul de poezie cu acoperiş de hârtie. Pentru ca toate cetăţile să fie cât mai colorate s-a inventat plastilina şi un pic de caligrafie.

16.11.2021

     Peisajul din cămăruţă sau ce-i trebuie fericirii:

Umărul tău parfumat amirosind a Tine,
Greieraşul din peretele ceasului ronţăind melancolic clipele senine,
Păsări la fereastră ţesute din fire de mătase albastră,
Un soare cu burlan lângă geam, nori filiformi sub tavan - pictură proaspătă de Chagall,

15.11.2021

     Noiembrie de nota 11

        Noiembrie luminos cu fire prăfuite de salvie lângă drum, filimici privitoare prin ochiurile ruginite ale gardului, picături de brumă topită pe ierburi încă verzi, margarete pleşuve, seminţe aburite de sarietă, fire verzui de trifoi picurate cu noroc, frunze roşcate, galbene, ori arămii de toate soiurile, ...

15.11.2021

     AUTOGRAF la un Laborator Viu

        "Cu deosebit respect şi drag dedic această clipă de mândreţe rodneană, lui Ylie, vrăjitorul plantelor de leac al Munţilor Rodnei. Un miezuc de frumuseţe efemeră, dar straşnic luminătoare, sper să fie un imbold creator pentru "domnul învăţător şi îmblânzitor de suflete".

01.11.2021

     La promenadă prin Rodna veche

        La bulivar birjar, pe jos, pe uliţele satului la întâlniri cu măreţe umbre: sfântul Sfântul Ioan Nepomuk, memorandistul Gherasim Domide, botanistul Florian Porcius, oaspeţi înaripaţi prin ruinele Cetăţii Rodnei ori pe şindrile bătrâne din turla clopotniţei străvechi: ţicleni, o ghionoaie verde, cinteze, piţigoi, pănţăruşi prin livada popii,

25.10.2021

     Afiş de toamnă II.

        De la vară, la iarnă, din munţ, fără nici un anunţ! Rece dintr-o dată, norul negru şi câţiva fulgi zgribuliţi dinspre Muncel mi-au uuu! adus aminte că Surorile calde ale anului s-au dus şi că vine din Nord şi de sus, Regina frigului, Crăiasa Zăpezii, unceşu' Jicol, moş Crivăţ, mama Reumă, cum mă tremură, mă scutură, mă bâlbâie frigul, (îmi amintesc din copilărie, versuri naive şi tâmpite, ţ-î frig? fă-te covrig!), recele îmi învineţeşte ochiul şi buza, bruma-mi albeşte tâmpla, dealul verde s-a grizonat uşor, aşa cum îi stă bine unui ţăran în pragul bătrâneţii; dimineaţa, un celofan de gheaţă strălucea deasupra găleţii în care era căzut Carul Mare cu oiştea-n jos, rugina tremura printre rugii de zmeur, oare eu de ce tremur?!

24.10.2021

     Selecţii de toamnă, lecţii de octombre

        Ronţăie timpul cu ace de ceasornic, clipe, ore, zile, eu sunt de tine tot mai dornic.
        Zboară vremea pe limbi de ceas, minute, luni de zile, de-un an, de tine, de tine nu mă las.
        Viaţa trece prin invizibile cronometre, secunde, zile, săptămâni, tic-tac-tac, eu cu tine mă înfăşor şi mă îmbrac.

18.10.2021

     CIMAR(R)ON!

        M-am trezit cu un cuvânt repetat obsesiv în creier! Cimaron! Cimaron! Or fi amintiri din viitorul anterior sau aiurelile din febra pârdalnicei gripe?!

16.10.2021

     Ilustrate rodnene

Foaie verde măghiran
M-a făcut mama rocnean
Port condeiul de tufan
Unde scriu nu şterg un an
Că mi-s pui de măierean...

14.10.2021

     Fluturi ...eşarfe cum să fluturi...

        Fluturi nocturni prin burţi de somnambuli, papioni de zi, de zis prin amiezile din Paradis, aripe albe pe umeraşe dalbe, din cele multicolore pe tulpiniţe de gladiole, solzi de seară pentru o iubire de-o vară, antene de dimineaţă pentru amor cu mult DOR! Tu fluturi eşarfe călătoare din care scuturi petale zburătoare.i

22.09.2021

     Pluvială Bacoviană

Plouă
Nu ştiu unde plouă
Nu ştiu unde plouă uneori
Afară sau înlăuntru peste flori

19.09.2021

     Pak - foto - Art! V ...cu de-ale gurii şi murăturii

        Să-mi spuneţi ce aveţi papa/bun şi o să vă zic şî io ce am pe masă! Haideţi, ca temă de casă să-mi grăiţi ce aveţi în guriţa de-acasă! Io vă dau doar câteva ixemple foto cu păpică, clătică, prăjiturică, murături şi vin! Invenţii gastronomice a la Yves & Ioana.

17.09.2021

     Fabrica de iluzii

        Uzină iluzorie din fluturi cu aripi tremurate, umbre de frunze pe case dărâmate, vinete arse pe grătare fulgerate, acoperişuri verzi din podul de fân să mă spionezi, umbra mea arsă pe perete, un chipiu roşu uitat de-un Ylie fraier, un pahar de limonadă rece, o cicoare cu puf dintr-al păpădiei caier, o pană rămasă în aer ...iluzii, perfuzii de vin, septembrie, cald, dulce, senin... întrebări rămase printre nori, pe cer, să te mai chem, să te mai cer???!!!

15.09.2021

     Hello...de la Şcoală cu încă o Inimioară

        Am adăugat încă o petală la o floare şcolară. Suntem un trifoi cu tri foi în formă de inimioară şî patru frunze asemenea din clasa pregătitoare, clasa întâi, a doua, acum a treia. Am scris frumos pe tablă cu mâna tremurândă în al 45 – lea An şcolar: Acelaşi banalităţi!

14.09.2021

     Pak - foto – Art! III ...cu marmură sau basme cu Sfarmă - Piatră

        ...pietricele, când mergi într-un loc nou să iei una sub limbă sau în buzunare să nu uiţi gustul ţărânii natale, pietroaie din albiile de pe Valea Mare, bolovanii ca sânul Anii, stânci de dat în ele cu capul cei rătăciţi şî nătângi, bgicaş pus teasc în butoiaşul cu varză murată, oare pietrele au inimă, ...

09.09.2021

     Pak - foto – Art! II ...cu închipuiri în lemn

        Chipuri, fantome, păsări, scoarţe, coji, cârmoji, (pe sub ele naţii de insecte: gândaci croitori, cărăbuşi milimetrici, cariul tipograf care scrie cu ceruza pe hârtie) , bube, umflături, gâlme, ochiuri, cepe de cepuri, fantasme, tanagrale lignicole în umbră şî lumină, icoane de lemn pictate cu sevă şi clorofilă, surcele, garduri, cuie de lemn, vreascuri, uscături, harţapele, buturugi, butuci, scorburi de cuiburi pentru albine, viespi, ţicleni, pârşi şi piţiguci ...mai adăugaţi şi voi, ceva aici?!

08.09.2021

     Pak - foto – Art! ...cu gheaţă

        Pentru răcorire: limonadă, gheaţă, străluciri, vedenii translucide, sloiuri de argint ori mercur, explozii antarctice ori arctice, diamante, cristale, perle, mărgele, şiraguri, brăţări, coliere, galaxii de pulberi reci, micro – aisberguri din congelator ...şi alte cele...

07.09.2021

     Pelerini...

        Hei, hai, hăi, peregrinări asemeni şoimilor călători (Faucon pélerin, Falco peregrinus - Peregrine Falcon) printre munţi şi pe văi la Strâmba - Mănăstirea Sfântul Ierarh Spiridon, la Buna Vestire de la Cormaia. Turle cu cruci înalte, sfinţi în icoane, picturi murale, cuiburi de lăstuni pe sub bolţi răcorite de vânt, mulţime păcătoasă cu picioarele-n pământ.

05.09.2021

     Listă cu păsări, CAMPING - Green Place, Între Lacuri la Ocna Şugatag

        Răpitoare de zi: şorecar, vinderel, şoimul rândunelelor, ŞERPAR, rapax nocturne: ciuf, cucuvea, apoi, barză albă, raţă mare, ciocănitoare pestriţă mare, ciocănitoare de stejar, ciocănitoare verde, fazan, prigorie, codobatură albă, fîsă de munte, lăstun, rândunică, codroş de munte, vrabie de casă, vrabie de câmp, piţigoi mare, piţigoi sur, ...

30.08.2021

     Cărţi poştale cu Lucruri Simple şi Urări spre Campingul Green Place - Ocna Şugatag VIII.

        Ilustrate în "fotoşop" cu lemn, fier, flori, apă, foc, mirilor casă de piatră şî Noroc! Casă de stâncă, garduri de nuiele, coperişuri de draniţă nouă, să vă fie drag vouă! Clopoţeii cercei, inele de păpădie, coroniţe împărăteşti de sânzâiene să vă fie.

25.08.2021

     Cărţi poştale cu Obiecte de uz casnic de la Ocna Şugatag VII.

        Alte ilustrate şi fotograme despre liniştea de la ţară, papucii în faţa uşii pe lespedea de gresie, ceaunul roşu pe calul de fier ca la stână, izmenele scurte atârnate la uscat în cuierul de lemn de afară, prosoapele cu flori şi curcubee, cofa cu apă proaspătă, butoiul cu borhot, acum uscat pe care gazda a instalat fafurioare cu firimiri, seminţe şi apă pentru vrăbile negricioase, sticla cu săramură ...

24.08.2021

     Cărţi poştale cu licurici de la Ocna Şugatag VI.

        Da! Ilustrate cu licurici şi stele din staţiune. Prin ierburi, alte steluţe albe de bănuţei, ochiu-boului, ori din cerneală adăpată de cicoare, ori indigo de ţintaură ţepoasă, rochiţă albă de rândunică, trifoi îmbujorat şi multe altele printre ele, câte flori atâtea stele. În noaptea zăpuşită, răsar licuricii pe cer, ...

20.08.2021

     Cărţi poştale cu Expo-flora de la Ocna Şugatag

        Cărţi poştale - Expo-flora-aqua cu frunze şi flori în bălticile făcute de ploaie în salteaua de pe terasă ajutaţi de Inspiraţia Naturii, Ploii, Ioanei şi Întâmplării: bănuţei Aster, coada şi ochii şoricelului, trifoi roşu, pojarniţă, sărăriţă, petale de gladiole, frunze de mesteacăn şi tuie, gălbinel de munte, afiş din panglici de papură, ...

15.08.2021

     Carţi poştale cu căsuţe

        Lasă, lasă, lasă, că şî io mi-oi face casă, măi tătuţă, o căsuţă din lemn rotund, cu draniţă pe coperiş, garduri din nuiele de alunaş ori scândurele de molidaş cu cepe (reg. de la cepuri), cu ferestre dalbe, cu perdele albe, cu pătuţ dublu ca să am pe unde să umblu, c-un cuieraş din creangă de salcie, c-un covoraş la intrare din frunze de sulfină şî salvie, c-o perină din aripă de gâscă ca să mai poată zbura visul meu spre tine încă ...

14.08.2021

     Carte poştală cu drag de la Ocna Şugatag! II.

        Haihuieli cu slatină şî păsărele de (la) cele dragi inimii mele! Gazde calde, Adi și Mery, oameni dragi la saramură: Vasile, Maria, Ghiŏă, Estera, olandeji nezburători, englezi, nemţi, rulote, corturi, motociclete, copii bătrâni ca mine, bebeluşi, trupa Lipa-lipa, ga-ga-ga, căţeluşa Ema, un porumbel voiajor, trupul meu a încărunţit cu sare, ...

11.08.2021

     O carte poştală cu drag de la Ocna Şugatag!

        Haihuieli cu saramură, cuvinte cu S mare la Ocna Şugatag: sare, saramură, salină, soare, stele, secera lunii, dar şi cum seceră cosaşii lanurile de graminee, socată (de fapt limonadă!), secetă, sete, Setilă (Ylie), sărărică sau sărăţică (Lythrum salicaria), secărică, salvie, sulfină, sărutări, sarmale, saună, salată, supă (aşa zisa zămoşag), suculeţ, stepă, solar(e), sărutări, secvenţe de drag, sutiene pe cuiere de crengi uscate şi garduri, solzi de fluturi, stropi de ploaie, sunete şi guguieli de ciuf pitic, Sfânta Sărbătoare a Mariei, serbare cu literă mare la staţiunea Între Lacuri şî izvoară, o caldă şi sărată salutare cu drag de la la Ocna Şugatag!

10.08.2021

     Hei! Hei pe tri văi VI

        Hei, hai, hăi printre munţi şi pe trei văi... Printre munţi şi printre văi / Trece un balaur / Şi din toate fetele / Tu ai păr de aur.

04.08.2021

     Hei! Hei pe tri văi V

        Hei, hai, hăi printre munţi şi pe trei văi... Printre munţi şi printre văi / Trece o cutie / Şi din toate fetele / Tu eşti mai zurlie???!!!

03.08.2021

     Hei! Hei pe tri văi IV

        Hei, hai, hăi printre munţi şi pe trei văi... Printre munţi şi printre văi / Trece o batistă / Şi din toate fetele / Tu eşti o artistă...?1?

01.08.2021

     Hei! Hei pe tri văi III

        Hei, hai, hăi printre munţi şi pe trei văi... Printre munţi și printre văi / Trece o maşină / Şi din toate fetele / Tu eşti cea mai fină!

01.08.2021

     Hei! Hei pe tri văi II

        Hei, hai, hăi printre munţi şi pe trei văi... Printre munţi şi printre văi / Trece o şaretă / Şi din toate fetele / Tu eşti mai cochetă!

30.07.2021

     Hei! Hei pe tri văi

        Hei, hai, hăi printre munţi şi pe văi la Strâmba, (Mănăstirea Sfântul Ierarh Spiridon), pe Cormaia la cascade, pe Mării (Valea Mare) la Roua Muntelui! Jerbe de lumină prin apele verzi, fuioare de nori prin apele albastre de deasupra bolţii, flori de soare cu fluturi pictaţi pe aripe plutitoare ca şi pe Icoane, ...

29.07.2021

     Laboratoare florale la Roua Muntelui

        Ateliere botanice la Roua Muntelui cu 41 de muşchetari ai şahului. Expo-Flora cu specii de arbori: foioase şi conifere, plante medicinale şi flori de munte.

26.07.2021

     F de F la S - S!...

        F de F la Salvia - Silvia! ...adică faze de focusare la salvie! Îţi vine să te prelingi, să lingi asemeni trântorului locul unde te doare când plângi?! Numirea de "salvie" vine din vorba latinească "salvare", care înseamnă "a vindeca" sau "a însănătoşi". Aşa că o aştept peste tot: în sosul din farfurie, la reumă, tiroidă, dar şi la duş ori dantură. Nu mai zic de răceală, gripă, tuse sau amigdalită. Iar când Ylie uită de jale(ş), nu mai asudă când îi sărută guruţa trandafirie!

22.07.2021

     FF la P - C! ...adică faze de focusare la piciorul – cocoşului!

        În fotografie-i ca în iubire-i, la început vezi doar nişte pete, umbre, nişte cercuri de luminiţă, nişte fluturi nocturni neclari în stomăcelul tău de brotăcel, apoi icoana se limpezeşte, se clarificeşte, încep să se vadă câteva petale, o corolă de inimioară pe măsură ce intri în sevă se văd urme de clorofilă şi gâlbenuş, încep să fredonez, când mă chemi pe-un multicolor arcuş, acuş, acuş! ...Cucuriguş!?

20.07.2021

     Secvenţe de ...vacanţeee! (+ II)

        + Ploaie, soare, ploaie cu soare, înnorare. Vreme schimbătoare ...ca-n dragoste! Îmbrăcare, dezbrăcare, îmbrăcare, dez...
        + Poezia grădinii, versuri de zarzavat, imn tomatei, slavă patatei, poeme cepei, stihuri măiestrite fasolei, catrene verzui verzei, mărarului psalmi, osanale mălaiului, pasteluri iuţi ardeiaşului, pupici muşcatei...

25.06.2021

     Un cântec într-o lacrimă

        Un cântec ce curge într-o lacrimă. Un cântecel ce se scurge într-o lăcrămioară! Aşa a fost viaţa la ţară. În Ţara Maramureşului! Cântece cu note scurte, fine, melancolice, înalte de codroş de pădure, triluri matinale de mierle, siluete abia ghicite de şorecari, albite de ceaţa lăptoasă ridicată din blidul de lut poftit pe masă, săgeţi de lăstuni şi rândunei la LACRIMA IZEI!

06.06.2021

     Laleaua pestriţă. Fritillaire pintade, Fritillarea Meleagris

        Am ajuns într-o rezervaţie naturală unde laleaua pestriţă creşte la adăpostul unei frumoase păduri de stejari bâtrâni, lângă satul Orheiu Bistriţei. Satul Orheiu Bistriţei se află la 10 km sud-est de oraşul Bistriţa, pe DJ173, înspre satul Budacu de Sus.

05.05.2021

     Catalog floral la Zau de Câmpie

        Plimbare post-pascală la câmpie, Ioana cu Ylie! Ne-am îmbogăţit albumele foto-florale cu bujori, ruşcuţe, steluţe, lalele pestriţe, varză tătărască, păştiţe galbene, plămânărici, ciuboţele-de-cuc, seceri verzi de frunze, nu-mă-uita-cele...

04.05.2021

     Uiuuu-iuuu cu floricele bucovinene

        Cetini înflorate cu trandafiri de zăpadă, trifoiaş din lemn cu patru foi-inimioare, brânduşe, bănuţei, narcise, panseluţe, toporaşi, crucea-voinicului, (Hepatica), ieburi cu frişcă de omăt, dar şi papanaşi, plăcinte, dulceţuri de vis cu fructe din muntele Paradis, ...

25.04.2021

     Uiuuu-iuuu prin frigu de la Brodina

        Alergare la Brodină într-o maşină prin alba, dalba Bucovină! Suceviţa, Moldoviţa, Putna, Chilia lui Daniil Sihastrul, Muzeul ouălor încondeiate - Lucia Condrea, la Hanul Păstrăvarului din Pojorâta apoi spre casă unde-am întâlnit la Colibiţa primii lăstuni din ăst an!

25.04.2021

     Haihuieli de dragoste prin aprilie...

 • Cum o fi aşa o fi! Cu vremea n-ai cum te răzvrăti!
 • Cei 3 Î; Împlinirea, Îmbrăţişarea, Întâlnirea, adică invers?!
 • Rochiţa ta vişinie, vaporoasă era atât de apoasă încât s-a înecat în parfumurile ei, moş Ylie!
 • Vin grauri pe la gene, cintezoii îngrădesc garduri de cântecele, eu caut pe umerii tăi mărgele şi alte cele...
 • 16.04. 4 şi un sfert, 2021

       Primul coşar!

          După mijlocel de martie, spre orele serii, privind prin grădină la colţii de flori, văzui prima pasăre de funingine cu coada de culoarea morcovului. Micul coşar! Ieri, la cinci jumate de dimineaţă, pe lumină, ţânţâia pe-o tulpină de trandafir. Copilul din mine a început să strige:

  24 Martie 2021

       Bogăii!

          Avem de toate! De dimineaţă, pe la şapte, printre fluiere de mierle, greieri de cinteză şî sâsâieli subţiri de codobatură ne pupăm cafeaua cu lapte, o felie de brînzică, tu - o lingură de prăjiturică, io din carafă o guriţă, apoi moşu face lemne, beţe şi surcele ca să avem căldurică pe sub păturică!

  15 Martie 2021

       Budinca Ioanei

          Budincă de gris cu mere caramelizate. Amintiri cu ţucăr sucit şi vise pofticioase dintr-a copilăriei noapte. Se pun 1 litru lapte printre sâni cu mii de ofuri şî şoapte,200 grame gris dintr-un vis, 4 ouă întregi de la doi cocoşei pătălăi,două pliculeţe de zahăr vanilat la guriţa de agat, două lingouri cu argint de unt şî 100 drame de zucăr.

  5 Martie 2021

       Poveste de iarnă ornito-rusească

          Cam aşa, sfârşit de săptămână, mijlocel de lună, şcoală acasă, în cămăruţa mea călduţă ca o mânuşuţă - ahhh, diminutivele astea or să mă ucidă!, un vichend rural ca o microvacanţă! La ornitologie, restanţă!

  17 Ianuarie 2021

       IOANEI - La mulţi Anişori cu bujori în obrăjori!

          Să citim de sus în jos şî de la stânga la dreapta! Prosperitate, Bucurie, Pace, Prosperitate, Succes, Prietenie, Fericire, Noroc, (de) Lucru, Reuşite, Să Fii Bine, Armonie, Bani, Dragoste, Serenitate, Echilibru, Pasiune, Plenitudine! Cu sănătate! Ţi le dăruiesc, TOATE!

  7 Ianuarie 2021

       Pizza din aluat de clătite

  E1. Se prepară aluat de clătite: făină de grâu, ouă, lapte, sare cu gândul la ierburi de vânt clătinate!
  E2. Se căleşte ceapă albă şi/sau roşie mai mult sau mai puşin degerată!
  E3. Se adaugă condimente: piper, vegeta, suc de tomate, după ce-am rămas de la ceapă cu privirile înlăcrimate

  4 Ianuarie 2021

       Vara şi Iarna lui Ylie

       Cea din urmă călătorie în/prin Decembrie. Ŕi prin Lumină! Cu aripi de plumb la picioare, căci o ancoră dureroasă din şoldul stâng mă trage la pământ, dar ochii şi gândurile o-nceput să zboare.

  28 Decembrie 2020