Amuţitul Cucului (Sânzienele, Ziua Soarelui)
- nu se lucrează (pericol de boli şi pagube în gospodărie), nu se scaldă (pericol de înec).
- nu mai cântă cucul, "se face erete" sau uli; dacă cântă cucul, vor fi nenorociri.
- daca plouă, vitele fac gălbează; dacă durduie, alunele fac viermi.
- obiceiuri: "Drăgaica", "Boul înstruţat", "Măritarea cânepii", tinerii se udă cu apă să fie sănătoşi.
- se dau pomană castraveţi şi fructe.
- se culeg plante de leac ("se desferecă" feriga, înfloreşte turiţa Agrimonia şi iarba fiarelor), se fac farmece de dragoste.
Cu o asemenea ambianţă, energia mea se dovedeşte fluctuantă. Doctorul Hororscop îmi recomandă pentru destindere: meditaţie, plimbare la ţară, (de parc-aş fi din Bucureşti, să trăieşti!?), prin pădure, saună sau masaj! Nu se poate toate, măi doctoraş, mâncaţi-aş! Să nu uităm jame, simţul umorului, acest etern panaceu!
Umezesc trei cămăşi vechi, cu guler moale şi mânecile tăiate scurt de foarfece într-un lighenaş cu apă la soare. Din scuturarea cămăşii mele-n carouri, proaspăt spălate, pe care ieri, puricii jucau şah, se ridică-n irizări multiple, minuscule curcubee.
Sfeşnice de crini, jerbe de trandafirii, garofiţe-n lumânări, făclii de echinacea incendiază grădina mare, crinii albi, reginele nopţii parfumează alb, gradiniţa. Focul solar prăjeşte tufele de căpşuni, bobiţele de zmeură, vişinele ce se-nroşesc şi se halesc pe zi ce trece. Fluturi înstelaţi zburdă printre coloane verzi, bondari burduhoşi beau roua din potire, viespi olar cu aripile ridicare-n ameninţare, ca nişte semne de exclamare, coleoptere cu aripioare de avertizare pasc prin păşunile raiului grădinăresc. Toate povestesc, gânguresc, se hrănesc, se drăgostesc, trândăvesc, se copilesc. Trăiesc!
|
Potir cu polen şi rouă
|
© yves hoza
28 Iunie 2012
|
|