ALBUM CU NARCISE

        Jurnal de călătorie de două zile, "per pedes apostolorum" sau cum zic şi franţujii "a pieds comme les apotres" la Poiana Narciselor! Un munte de flori: mii de narcise, apoi păştiţe, brebenei, muscari-ceapa ciorii, piperul lupului, piciorul cocoşelului auriu, ciuboţica-cucului, măcriş iepuresc, tămâioare, alte ierburi pe sub soare, steluţe din Beteem, vioare, mierea ursului, brânduşe crocus, gentiană de omăt, (nivalis), pe-un drum de şase mile de la milă pentru picioare, cu câteva ocale în spinare. De-a stânga şi de-a dreapta drumului împănat cu crengi, frunze, conuri, pietre, stânci, părâiaşe galbene de câlcâiul broaştei (Calta palustris), abrupt ca şi poteca spre inima mea, arbori cu păsări, păsări cu arbori: cinteze, piţigoi de brădet, pitulici ca de obicei mici, care cântă cif-ciaf, mierle, corbi, alunari, fâse de munte-spinoletta, iar de pe creasta de omăt mi s-a părut c-am zărit şi o săgeată de şoim călător. Mă ard tălpile de mor, dar când Alex îmi împrumută cardul uitat acasă, întineresc cu cu 30 de ani, cum zice Ana, şi zburd ca un spiriduş înaripat, ca un future-colibri, (Macroglosum stellatarum) cu ochiul sticlos pe deasupra florilor, ori, de-a buşilea ca marmota la firul ierbii. Bolovani şi buturugi cu forme bizare, încât dacă le-ai vedea noaptea ori prin ceaţă te-ai înspământa de fantomele pădurii şi fantasmele imaginaţiei tale! Oricum nu-i nimeni pe cărare, decât o găinuşă de alun, un şarpe din acelaşi copăcel, nişte carabi de aur ascunşi sub frunze ori crengi, şopârle vivipara culcuşîte sub coji de arbori adormiţi ori muriţi. La întoarcere, pe târşite ne coborâm o ţîră mai repejor gleznele obosite. Oare ce ne cheamă!? Foamea, setea, ori un alt fel de dor?!

        "Poiana cu narcise, din satul Valea Vinului, de pe Muntele Saca (1500 m), din Bistriţa-Năsăud este o arie protejata, are o suprafaţă de 5 ha. În lunile mai şi iunie, atunci când înfloresc, narcisele oferă o imagine nemaipomenit de frumoasă. Biletul de intrare în rezervaţie este de 5 lei de pers. Timpul de urcare al traseului este de 3 ore dus, 3 ore întors, în funcţie și de condiţia fizică a fiecăruia. Lungimea traseului este de 12 km. Dificultatea este medie."

        Nb. 1. PER PEDES APOSTOLORUM (lat.) cu picioarele apostolilor – Pe jos. În greceşte, "apostolos", trimis departe, care străbate drumurile pe jos şi desculţ.
        Nb. 2. Nişte pitici pototalii ne-au tot urmărit de-a lungul şi de-a latul drumului!?


   Regina narciselor

© yves hoza 23.05.22