Sărbători Pascale la Tăşnad - Băi - termale
Când ne-o fi mai rău, aşa să ne fie cu cântecel de ciocârlie! Colonie de lăstuni la Regal, berze pe drumul de la Bistriţa spre Tăşnad, (12 cuiburi), aici la margini de orăşel prin/peste câmpuri virane: codobaturi albe, măcălendri, mierle, grauri, rândunici, vrăbii, cinteze, piţigoi mari, sticleţi, fazani, pe cer un şorecar tremură pe fuioare de vânt, cinci ciori de semănătură stau pe-o arătură, de-a lungul drumului de ducere întoarcere guguştiuci, coţofene, stăncuţe, pe-un canal cu apă cam tulbure, două raţe mari şi o pereche de găinuşe de apă. Stăm ca grofii pe fotolii de apă verzuie, iar noaptea pe şezlonguri cu vise, îmi picură-n ochi lacrimi de apă uşor sărată, în memoria de altădată câte-o amintire se mai suie!? Printre şuviţe de nori caut o sprânceană de fată. Deocheată peste măsură! Şi-mi amintesc de PRESURA SURĂ! Vreo 10 zburătoare văzute în Duminica de Paşti pe sârme ori prin tufe de răsură!
PRESURA SURĂ - Emberiza calandra
Este o specie de presură de talie mare, cu un corp masiv şi cioc gros. Specia nu prezintă dimorfism sexual. Penaj asemănător cu cel al ciocârliei; pe partea dorsală penajul este gri-maroniu cu striuri întunecate, iar ventral alb-gălbui cu striuri pe laturile guşii, piept şi pe flancuri. Coada nu prezintă alb. Picioarele şi laturile ciocului sunt roz-gălbui. Lungimea corpului este de 16-19 cm şi are o greutate medie de 32-67 g. Numele genului provine din cuvântul german embritz - presură. Numele de specie, calandra, provine din cuvântul grecesc kalandra/kalandros care se referă la o specie de ciocârlie, făcând referire la asemănarea presurei sure cu ciocârlia.
Verişoare, surioare, nepoţele, surorele...
În România se întâlnesc 8 specii.
Presură galbenă (Emberiza citrinella); (Da)
Presură de munte (Emberiza cia); (Da)
Presură bărboasă (Emberiza cirlus);
Presură sură (Emberiza calandra sau Miliaria calandra);
Presură de grădină (Emberiza hortulana);
Presură de stuf (Emberiza schoeniclus); (Da – f. rară în migraţie de primăvară);
Presură cu cap negru (Emberiza melanocephala);
Presură mică (Emberiza pusilla);
Dar şi două musafire de iarnă
Presura de tundră - Bruant lapon - Plectrophane lapon - Calcarius lapponicus - Lapland Longspur (Da - observaţii în iarna anilor 2000, 2001).
Presura de iarnă sau Pasărea omătului - Bruant des neiges - Plectrophane des neiges - Plectrophenax nivalis - Snow Bunting.
Genul Emberiza conţine 44 specii!
Speciile bifate cu DA au fost observate în zona Munţilor Rodnei!
|