Lecturi citadine
Konrad Lorenz – Vorbea cu patrupedele, cu păsările şi cu peştii
"Ceea ce am săvârşit la mânie
a crescut peste noapte
în toată splendoarea - şi a fost nimicit de ploi.
Ceea ce am semănat din iubire
a încolţit domol,
s-a pârguit târziu - şi a fost binecuvântat"
Peter Rosegger
Aşa cum este în realitate, lumea vie poate fi mai spectaculoasă decât orice plăsmuire. Deschizător de drumuri în zoologie, Konrad Lorenz o demonstrează cu prisosinţă în această carte, ce a avut drept imbold, conform propriei mărturisiri, mânia pe care i-au stârnit-o "nenumăratele povestiri cu animale prost scrise şi pline de minciuni". Dacă viclenia vulpii, blândeţea porumbelului şi alte idei de acest fel se dovedesc doar clişee fără vreun temei faptic, cititorului i se oferă în schimb o perspectivă asupra unui univers uimitor. în paginile lui Konrad Lorenz trăieşte o lume populată cu personaje memorabile, precum gâsca Martina, vorbăreaţa cioară Hansl ori stăncuţa Tşoc. Deosebirile şi asemănările dintre lumea necuvântătoarelor şi lumea oamenilor se vădesc deopotrivă de tulburătoare.
Cartea aceasta i-a adus autorului recunoaşterea internaţională dincolo de graniţele comunităţii academice.
"Eu sunt om de ştiinţă, nu artist. Aşadar nu îmi voi permite nici un fel de libertăţi şi "stilizări". De altfel cred că nici nu este nevoie. Cred că pentru a-i arăta citito¬rului cât de frumos este animalul e de ajuns să redai faptele, aşa cum se-ntâmplă în cazul unei riguroase lucrări ştiinţifice. Căci adevărurile naturii organice sunt de o frumuseţe îmbietoare şi copleşitoare, şi devin cu atât mai frumoase cu cât îi pătrunzi mai adânc detaliile şi particularităţile specifice." - KONRAD LORENZ
Verde uimitor - Inteligenţa lumii vegetale
Stefano Mancuso si Alessandra Viola
Plantele ne-au precedat pe Terra şi sunt pretutindeni în jurul nostru. Trăim în lumea lor. Nu le dăm mare importanţă, deşi existenţa noastră depinde de ele. Le negăm capacităţile care le fac atât de asemănatoare noua. Şi totuşi atât de diferite. Stefano Mancuso şi Alessandra Viola demonstrează că plantele posedă toate cele cinci simţuri ale noastre, la care se adaugă încă... cincisprezece. În regnul vegetal se comunică, se construiesc strategii, se formeaza alianţe. Nu inteligenţa e cea care diferenţiază animalele superioare de cele inferioare şi de plante; ea mai degrabă constituie caracteristica definitorie a întregii lumi vii. Verde uimitor este o carte-manifest care schimbă nu doar ştiinţa botanicii, dar şi perspectiva asupra locului şi importanţei omului în Univers.
O carte pasionanta de la prima la ultima pagină. De-acum veţi privi cu alţi ochi banala tomată. - Psychologies
Mancuso este hotărât să revendice în numele plantelor recunoaşterea pe care ele, de fapt, o merită. - The New Yorker
|