Cronici naturaliste 2018


I. Fluturii de pe Iza

     Minunile zburătoare de la Izbucul Izei: Fluturele hornar - Aphantopus hyperantus, dulcile mele Erebioare, Negricioasa cu trei ochi (ca soacra) - Erebia aethiops, Vulpea de stâncă - Lasiommata maera, Fluturele dungat al cununiţei - Neptis rivularis, Umbră şi Lumină - Pararge aegeria, Apatura iris – Irizantul mare şî muuulţ alţîî care zboară prin ponoare de umbră şi lumină amestecate cu alte perle şi mărgăritare, de la înălţatu sfântului Soare printre neguri, până la scăpătatu lui în zări trandafirii, ca mai apoi spre înserare smaralde lucitoare să tremure prin/tre ierburi şi stele să licăre din ameţitoare îndepărtări ...ori ...pe dos?! ...stelele-s înlănţuite jos printre clopotniţe albastre miniaturale, lumânări şi candelabre regale, iar licuricii, deasupra bat ţinte d-argint în bolta de smoală pentru lilieci şi somnambuli din altă ţară!? M-am pierdut trei zile, mi-am re/căutat şî re/găsit uimirile din mine. Năucitoare nopţi, lumini turburătoare...Lasiommata maera

15 Iulie 2018 © yves hoza

meniu

cronici naturaliste

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

anotimpurile nordului
aves
makro
gazeta scatiilor
arhiva sentimentală
     Apa trece, pietrele rămân (II.)

     Apa (care) trece (peste) pietrele (care) rămân ...totul trece şi se petrece! PANTA RHEI (Παυτα ρει) (gr.) totul curge – Formulă prin care a fost transmisă posterităţii concepţia lui Heraclit asupra mişcării, ca schimbare neîncetată a Universului.

5 Iulie 2018

     Laborator cu alcooluri

     O fi fost omu leneş ...da ...bucătarul a fost prea-harnic. După multe amestecuri lichide, cu afine, vişine, cireşe negre pădureţe, flori de tei şi miere în Laboratorul cu alcooluri, amândoi eram euforici! În aerul colorat de curcubeul înseratelor ploi se auzeau bâzâind sonor şi somnoros în borcane dulci, uitate pe măsuţa din târnaţ, muşte beţive şî viespi ameţite! Offf, ce subtile licori pe limbi ascuţite!

1 Iulie 2018

     Bibiliri ...filosofice?!

  • Pigălesc crenguţe de tei de pe care fără milă smulg florile ameţitoare...
  • Dintr-un nor mai încruntat decât inima mea beată a-nceput să picure-ndată, pic, pac, plici, plac, picăturile, care, mie-mi plac!

27 Iunie 2018

     Cuvântul Iubire & Despărţire

        Cuvântul IUBIRE

        Cuvântul "iubirie" ar trebui să fie împăratul, deoarece eu cred, că este cel mai frumos cuvânt şi sentiment pe care un om îl poate avea în suflet. ...

15 Iunie 2018

     Idei macro - micro filosofii ...X ,,,invers?!

  • Întodeauna când îmblu de-a buşilea prin pajişti mirosnitoa găsesc acelaşi ceva, un fluraş, o floare, o buruiană cântătoare ...dar e întodeauna ...ALTCEVA!!!
  • Nu mai alerga după fericire cu limba scoasă ca un câine, cele ale tale vor veni singure la tine...

14 Iunie 2018

     Mâine ca o dorinţă cu multe dorinţi...

        Mâine, o să ies la soare ca o pasăre cântătoare, tristă şî călătoare, să stau pe-un butuc de nuc, să văd cum toate, câte, toate câte vin, se opresc o clipă, se duc, să îndăpărteză, devin un punct, se vaporizează ...să zăresc cum foşnesc ierburi prin anotimpuri, licurici cum clipesc din aripi sub lună de vară, ...

12 Iunie 2018

     Peste 18 ani?!

        Offf, off, dragii moşului... peste atâţia ani aş fi octogenar! Dar, aş vrea să am agerimea adolescentină a tinereţii voastre şi înţelepciunea unui moş dintr-o poveste nemuritoare scrisă în româneşte! Sper să vă văd de pe-un nor albastru într-o ţară cu oameni deştepţi, frumoşi, sănătoşi şi FERICIŢI!

15 Mai 2018

     Sub umbra grasă a merilor (II.)

        Vedenii şi vederi de la firul păpădiei! Sau de pe catalige, pentru a lăcrima roiuri de smaralde şi rubine zburătoare de pe florile de păducel, porumbar, călin, soc şî mălin din lanţul hotelier "Clorofila"; casă, masă, la standarde naturisto-naturaliste!

5 Mai 2018

     Duminica fără ...riduri ...(bis) ...

        Luna încruntată, dimineaţa înnorată şi lumea mâniată. Un sfert din oră de lumină mi-a fost destuldeajuns să pupăcesc florile, să mă cert cu furnicile, să mă înţepe o albină, să mv-mbăt, să mă bălăcesc ca porcu-n tină.

15 Aprilie 2018

     Timidele ispite ale Primaverei

        Fuguţa de la clasă pe borcut peste peisaje extraterestre, printre tulpini dezrădăcinate de pini, ierburi veştegite şî betegite şi maluri cu săruri încremenite. Pe răzvoare umezite mă aşteaptă scăunele de lemn şi de piatră înverzite de muşchi, lângă care s-au iţit tulpiniţe şî muguri de urzicuţe.

16 Martie 2018

     Două povestirioare

        Pilda cu răbdarea

        Un popă sau un dascăl vorbea cu nişte creştini la o masă. Teme fierbinţi: agricultura, credinţa, dragostea, politichia. Printre altele le spunea că în toate trebuie să aibă răbdare.

2 Martie 2018

     Tuş din cărţi şî calendar, daruri de februar...

        Umblând pe malurile părăului cu apa fierbinte de ger, mi-o îngheţat vinu-pelinu-n vene. Cişmeaua de fier îmbrobodită c-o haină veche, lânoasă, legată c-un fir albastru de mărţişor, a-ngheţat bocnă.

28 Februarie 2018

     Filosofie de februarie

        Oare de ce barba se lungeşte şi unghiile cresc, pe când alte capabilităţi (capacităţi) nu se mai dezvoltă, ci, dimpotrivă, degenerează;

18 Februarie 2018

     O zi din viaţa rurală cu regele Sarmală

        Pîîîşşş, pîşşş ...în vârful papucilor degeraţi în târnaţ să nu trezăsc motanu ce tocmai citise ziaru, că n-ar ajunge oricât s-ar rădică-n lăbuţă să vadă călindariu, să caut puicuţele de (cu) ou, să fac beţişoare mirositoare de molid pentru încălzit zama din oale, ...

10 Februarie 2018

     2018

        Urări, colindări, de la toţi, de la moşi şî nepoţi, de la neamuri ori streini, pupări de la mătuşi d- aici dar şî de la alte "gagici", ţucări de păhărele cu fetişoare, ciocnări de borcănele cu băieţi faini şi sănătoşi, închinări de la deştepţi şî de la beţi, tai-tai din mâini peste garduri la vecine, salutări cu aripe de peste mări şî ţări, d-aici şî din alte zări.

01 Ianuarie 2018