Cronici naturaliste 2021


        Laleaua pestriţă. Fritillaire pintade, Fritillarea Meleagris
        Rezervaţia de lalea pestriţă la Orheiu Bistriţei

        Am ajuns într-o rezervaţie naturală unde laleaua pestriţă creşte la adăpostul unei frumoase păduri de stejari bâtrâni, lângă satul Orheiu Bistriţei. Satul Orheiu Bistriţei se află la 10 km sud-est de oraşul Bistriţa, pe DJ173, înspre satul Budacu de Sus.

        Laleaua pestriţă este o plantă perenă de 15-20 cm înălţime, se înmulţeşte prin bulbi şi are nevoie de locuri necirculate cu multă apă pentru a creşte în linişte. Este o floare frumoasă şi firavă cu petale în formă de clopot şi frunzele lungi dispuse alternativ pe tulpină să fină. Lalelele pestriţe înfloresc pentru o perioadă scurtă de 7 până la 10 zile în lunile aprilie-mai, dar perioada de înflorire depinde mult şi de evoluţia vremii. Oamenii locului o numesc Floarea de Şah, oamenii de ştiinţă îi spun "Fritillarea Meleagris", noi o cunoaştem drept Laleaua pestriţă. Atât de simplă şi elegantă, delicată şi răpitor de frumoasă - solitară şi misterioasă... laleaua pestriţă este una dintre florile protejate prin lege, aflându-se, din păcate, şi pe lista plantelor pe cale de dispariţie...

        Şi alte flori de după Paşti, printre încurcaţi paşi: anemone albe şî galbine, cardamine cu stupit de cuc, covoare de grâuşor, buturugi cu spătar de muşchi pe care m-am înscăunat drept-cocoşat împărat! Iar ea, pe alt scăunel cu licheni de rugină, a mea regină!

        Păsăret: cuiburi imense de berze, căuşuri de ciori de semănătură care seamană uimitor de bine cu gheme de vâsc, ţicleni-acrobaţi pe coajă rugoasă, grangurul la trişcă, mierle în delir, cinteze în la-la-lea,...Laleaua pestriţă

05.05.2021 © yves hoza

meniu

cronici naturaliste

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

anotimpurile nordului
aves
insectae
makro
gazeta scatiilor
arhiva sentimentală
cretă & cărbune


     Catalog floral la Zau de Câmpie

        Plimbare post-pascală la câmpie, Ioana cu Ylie! Ne-am îmbogăţit albumele foto-florale cu bujori, ruşcuţe, steluţe, lalele pestriţe, varză tătărască, păştiţe galbene, plămânărici, ciuboţele-de-cuc, seceri verzi de frunze, nu-mă-uita-cele...

04.05.2021

     Uiuuu-iuuu cu floricele bucovinene

        Cetini înflorate cu trandafiri de zăpadă, trifoiaş din lemn cu patru foi-inimioare, brânduşe, bănuţei, narcise, panseluţe, toporaşi, crucea-voinicului, (Hepatica), ieburi cu frişcă de omăt, dar şi papanaşi, plăcinte, dulceţuri de vis cu fructe din muntele Paradis, ...

25.04.2021

     Uiuuu-iuuu prin frigu de la Brodina

        Alergare la Brodină într-o maşină prin alba, dalba Bucovină! Suceviţa, Moldoviţa, Putna, Chilia lui Daniil Sihastrul, Muzeul ouălor încondeiate - Lucia Condrea, la Hanul Păstrăvarului din Pojorâta apoi spre casă unde-am întâlnit la Colibiţa primii lăstuni din ăst an!

25.04.2021

     Haihuieli de dragoste prin aprilie...

 • Cum o fi aşa o fi! Cu vremea n-ai cum te răzvrăti!
 • Cei 3 Î; Împlinirea, Îmbrăţişarea, Întâlnirea, adică invers?!
 • Rochiţa ta vişinie, vaporoasă era atât de apoasă încât s-a înecat în parfumurile ei, moş Ylie!
 • Vin grauri pe la gene, cintezoii îngrădesc garduri de cântecele, eu caut pe umerii tăi mărgele şi alte cele...
 • 16.04. 4 şi un sfert, 2021

       Primul coşar!

          După mijlocel de martie, spre orele serii, privind prin grădină la colţii de flori, văzui prima pasăre de funingine cu coada de culoarea morcovului. Micul coşar! Ieri, la cinci jumate de dimineaţă, pe lumină, ţânţâia pe-o tulpină de trandafir. Copilul din mine a început să strige:

  24 Martie 2021

       Bogăii!

          Avem de toate! De dimineaţă, pe la şapte, printre fluiere de mierle, greieri de cinteză şî sâsâieli subţiri de codobatură ne pupăm cafeaua cu lapte, o felie de brînzică, tu - o lingură de prăjiturică, io din carafă o guriţă, apoi moşu face lemne, beţe şi surcele ca să avem căldurică pe sub păturică!

  15 Martie 2021

       Budinca Ioanei

          Budincă de gris cu mere caramelizate. Amintiri cu ţucăr sucit şi vise pofticioase dintr-a copilăriei noapte. Se pun 1 litru lapte printre sâni cu mii de ofuri şî şoapte,200 grame gris dintr-un vis, 4 ouă întregi de la doi cocoşei pătălăi,două pliculeţe de zahăr vanilat la guriţa de agat, două lingouri cu argint de unt şî 100 drame de zucăr.

  5 Martie 2021

       Poveste de iarnă ornito-rusească

          Cam aşa, sfârşit de săptămână, mijlocel de lună, şcoală acasă, în cămăruţa mea călduţă ca o mânuşuţă - ahhh, diminutivele astea or să mă ucidă!, un vichend rural ca o microvacanţă! La ornitologie, restanţă!

  17 Ianuarie 2021

       IOANEI - La mulţi Anişori cu bujori în obrăjori!

          Să citim de sus în jos şî de la stânga la dreapta! Prosperitate, Bucurie, Pace, Prosperitate, Succes, Prietenie, Fericire, Noroc, (de) Lucru, Reuşite, Să Fii Bine, Armonie, Bani, Dragoste, Serenitate, Echilibru, Pasiune, Plenitudine! Cu sănătate! Ţi le dăruiesc, TOATE!

  7 Ianuarie 2021

       Pizza din aluat de clătite

  E1. Se prepară aluat de clătite: făină de grâu, ouă, lapte, sare cu gândul la ierburi de vânt clătinate!
  E2. Se căleşte ceapă albă şi/sau roşie mai mult sau mai puşin degerată!
  E3. Se adaugă condimente: piper, vegeta, suc de tomate, după ce-am rămas de la ceapă cu privirile înlăcrimate

  4 Ianuarie 2021

       Vara şi Iarna lui Ylie

       Cea din urmă călătorie în/prin Decembrie. Ŕi prin Lumină! Cu aripi de plumb la picioare, căci o ancoră dureroasă din şoldul stâng mă trage la pământ, dar ochii şi gândurile o-nceput să zboare.

  28 Decembrie 2020

       De Sfântul Moş Nicolae

       Bine! O să vă spun printre suspine ce mi-a adus Moşu - bosu! Două cărţi comandate de mine, "Mâţa Vinerii" - D. Ruşti, & "Povestea Ceaiului" - A. E. Budura, două cărţi de la Icu (şi el, tot Crăciun?!), renumita revistă francofonă, pentru-un franco-afon, "La hulotte" (Bufniţuca?!) - 110 (cu tema, totul despre vrabia de casă), prin Poderei pe/printre rude şi nuiele de alun, o ciocănitoare pitică, mezina familiei Dendrocopos, alias, (Dryobates minor). De luat nu mi-o luat nemnică, ce să ia din averea-mi de furnică?!

  6 Decembrie 2020

       Sâsâiţii lui Moş Nicolae

       În ograda şcolii... Mă întorc cu Denis de la şcoala grădinarilor. Rămurişul molizilor gemeni, între care un meşter tâmplar a montat acum o mie de ani o poştă care s-a sudat cu cei doi arbori alcătuind o laiţă, se pudăresc cu argintiul subţire al primului omăt. Interceptez printre cetini un cântecel abia audibil: sâsâituri subţiri, scârţâituri de şoricei, clinchete înalte, fine şi penetrante terminate în caligrafiate fiorituri.

  5 Decembrie 2020

       BILEŢELE DE AMOR

  Unul - Altul
  Unul lângă, alături, peste/pe, sub, subt, pe sub, în/pe faţa, în/pe spatele, pe-o/în/la dungă, una peste alta, unul peste altul ...Mână-n mână, la tine, cu mine, cu suflet în suflet, inimă peste inimă, cu mâna pe inimă!

  25 Noiembrie 2020

       Teme - Offf şi vai online!

  Vineri 13 nov. 2020
  Orar! Matematică, Ştiinţe, Dezvoltare personală
  Matematică
  Înmulţirea nr. naturale când unul din factori este 2 - pagina, 50.

  15 Noiembrie 2020

       Daruri din Octombrie spre Novembre

       Mda, daa, daaa, se mai întâmplă! Avionul din Italia a avut întârziere! Am pantofiori noi de alergat printre norişori, am agendă nouă de scris în ea când plouă, tilifon albastru cu ramă de alabastru, mere braşovene, picturi cu frunze prin parcuri târzii, ...

  5 Noiembrie 2020

       Darurile lui/de Octombrie...

       ...după imagini: bec-lumină pentru orbit fluturi nocturni, revista ARGESIS de la Piteşti, un ceas "trezitor", (care adică te scoală, dar nu te deşteaptă, cărţile Ariadnei, ceaiurile şi uleiurile ei parfumate, băile de verdeaţă, ahhh, offf, ufff ...cum bine ai spus, Dragostea noastră s-a transformat din foc pârjolit în jar domolit!

  13 Octombrie 2020

       Temă cu Părădaisă(e)!

       Asta-i famelia Porodici, asta-i mămuca cu toată trupa de pitici. Tatu Toma(ta) e în Spania la alte gagici, la băut căpşunata! La pupat Genovica - Căpşunica!?

  10 Octombrie 2020

       63!

       Hop şi eu cu Dragostea din tei! Sar de pe 63!! ...tot, netot şi necopt, cu burta ca harbuzu şi mintea ca sâmburele! De prună, măi! Hai, Noroc! Hei, hei!

  5 Octombrie 2020

       Broderii de septembrie

  % Nicăieri ...peste Tot! Vacanţă ...n-am fost la mări, nu m-am dus în alte ţări, da, ...parcă, stând deschis în strâmta mea chilie, am fost un pic peste tot!
  % Rareori e cum vrea omul, mai des e cum vrea Domnul!?

  5 Septembrie 2020

       Prigoriile de pe cerul sufletului meu

       Mă-ntorc din grădină c-o ceapă roşie ş-o părădaisă în mână, cu nasul ca-ntodeauna pe sus, ş-odată aud: piuu, piuu, pirrr, piu, pirrr! Ştiam că puii de găină ai năşicii nu zboară aşa de/pe departe! Pe cerul de oglindă albastră, deasupra satului, deasupra casei, deasupra capului; un stol de vreo 20 de prigorii!

  1 Septembrie 2020

       CIOBURI DE VARĂ

  • Când nu găseşti sau nu ai timp să cauţi flori "floricele pe câmpii" pe-afară, poţi a le găsi în căsuţa ta de la ţară, or în cele patru cămăruţe din Inimioară!
  • Vaaaiii, de bătrâneţile mele, cât mă bucur eu de ele!

  1 Septembrie 2020

       LA DOR-NA!

          La Dorna, laDorna, ladornaaa ...se aude ecoul celor 5-6-7, (?) zile petrecute la DORna! Ţine! Într-un spaţiu atât de generos pierzi noţiunea timpului. O Duminică nesfârşită, un "dolce far niente"! Piatră luminoasă, scorbură răcoroasă, inimă fierbinte, papabun cu udătură pe măsură, tinereţea amicilor amestecată cu bătrâneţile mele, veselia lor turnată în bucuria mea! Păsări, flori, fluturi, arbori, cruci, ruine dar şi înălţări, verdeaţă-nflorire ori veştejire. Bietul meu trup de fachir în adormire! Noroc cu statuia ta care dormea lângă mine. Frunză verde foi de nuc, vremea trece, bani nu-s, mai am o zi şi mă duc!

  20 August 2020

       Hai - hui prin Maramu... (II.)

          Hai - hui prin Maramu... la tăul cu vălurele tremurate, printre izvoare şi pîraie cu ape curate, firişoare şi şuvoaie de metronoame lichide care picură pe părătare de muşchi gros şi blănos din care poţi fabrica cuverturi, saltele şi perini (perne) verzi şi calde, flori prin mocirle, firuţe ca omătul de mlăştiniţe (Parnasia palustris), ...

  9 August 2020

       Hai - hui, hai - hui...

          Hai - hui prin Maramu după păsări, broaşte, şopârle, gândaci, fluturi, flori şi ciuperci felurite. Prin locuri cu prieteni dragi, cu apă curată, bună ospeţie, cămăruţe curate, papa bun. Muntele e mai liniştit, la tăul ştiol umblă câşiva turişti, libelule, peştişori, lăstuni şi o pereche de fluierari de mlaştină, (Tringa glareola). ...

  8 August 2020

       Hai-da, hai la Maramu!

          Hai-da, hai la Maramu, la cicilit berzeee, amuuu! Cu oameni dragi şi faini, Claudiu, Flory, Bos Coman - alias Big Boletus, Ionela de la Pensiunea Inimii mele cu lăstuni şi rândunele, papa-extra-bun, lichior alb de mere şî prune la discreţie, pe bune, o poveste-n lemn, o cântare pe-ale florilor strune…drumuri lungi prin păduri şî luncă, o lacrimă-n colţul Inimii ascunsă, nepătrunsă...

  10 Iulie 2020

       Concert (ca) la ţară

          Concert matinal asurzitor început în zorii zilei de codroşii de munte, ora patru, apoi li se alătură mierlele şi cocoşarii, pe la orele cinci vin să le ţină hangul piţigoii mari şi ce suriori, cintezele, codobaturile albe şî cele galbene.

  20 Mai 2020

       Poveşti bătrâneşti ...din arhive foto domneşti!

          Poveşti de azi dimineaţă cu flori şi fluturi, cu schimbat două perechi de papuci uzi, două izmene, patru perechi de şosete, o cămaşă pe care mi-am tipărit carouri de iarbă, un carneţel în care multe impresii mi/v/-am scris! Şî vreo cinci sute de iconiţe!

  19 Mai 2020

       GREIERAŞUL Gryllus

          Ieri, un cuc năuc, cu tri părăluţă-n buzunară, şinşi rîndunele, şăpte lăstuni şi încă unul la un cuib ruinat, mai spre seară erau şisprăzăce pe cerul albastru cu valuri de nori albi.

  11 Mai 2020

       În chilie la Ylie (II.)

          Ploaie, frig de vară ...n-am lumină pe-afară, unele flori se gândesc dacă să mai răsară?! Pusnicu Ylie stă-n chilie. Miroase-a tămâie de cătuşnică-n a sa sihăstrie! Se uită moşu-n cer şi nu vede nimic.

  05 Mai 2020

       Lavandă & cerneală

          Daruri duminicale pascale, prunii îmbrăcaţi în albă floare, merii în ţinută de gală cu toţi bumbii rozalii încheiaţi până la gât, câmpul gătit cu ţinte d-aur pe pieptar, cu bănuţei în buzunare şi macriş în gură, răchiţile cu fustiţe verdiuci cam scurte, doar nucii mai înţelepţi îşi vor pune veşminte verzi cu ciucuri, iar nucăriţele se gândesc la viitoare modele de cercei ecologici.

  19-20 Aprilie 2020

       Depeşă circulară

          O scrisoare circulară pe o farfurioară ca să vă mai scoateţi şi voi nasu' pe geam afară să vedeţi câte înfloresc la ţară, câte-or să răsară, câţi fluturi or să apară, o să fie iară, ca odinioară?!

  18 Aprilie 2020

       Pe Faţa Satului...

          După ce-am sărit din două pietre părăiaşul de-argint al Văii Caselor ş-am zgrepţat scările de lut ars bătute-n cuie galbene de podbal ale dâmbului Boboşa, odată ajuns pe dungă a trebuit să mă gândesc, încotro?!

  10 Aprilie 2020

       Cinci ziceri de martie

  1. În preajma ta!
          Nu trebuie să fac călătorii lungi, îndepărtate şi costisitoare! E destul să mă învârt în jurul tău! Ca un motan ce ţi se freacă de picioare!

  XI. III. MMXX

       Mişcare de martie

          În Nord, mişcare slabă la migratoare, aproape nici o călătoare decât Inima mea Umblătoare! Pământ tern vopsit în alb şi negru, Suflet fad colorat în negru şî alb! O dorinţă de Codalb, dar, doar părăluţe pe întinsul câmpului şî-n buzunare!

  08 Martie 2020

       FE_MARTE

          Februarie, copil cald şi frumos, când sec, când apătos, nu prea drăgăstos ...bbb, ba da, da, a fost ceva, bâlbâie greieraşul din conştiinţa mea, aduce daruri de aproape şî de departe; câte-o carte de la Aurelian, de la Antoine ori de din altă parte, mărţişoare, semne de carte. Eu citesc trântit pe-o parte, ascult, ori ies pe-o coastă de Poderei şi-mi întreb sufletul slăbit, ce mai vrei, ce martie vrei ...şi desenez cu pene, din gânduri scoase de sub pernă, castele de nisip spre lună! "Per aspera ad astra" - "pe căi aspre către stele" ...anevoie se ajunge la ele!

  04 Martie 2020

       Recăpitulări di fevruari

          Se scură o ultimă filă mâzgălită din carnetu' lui Scurtu Feb. c-un deget mai lung anu' aiesta! Stau şi mă-ntreb??? Recapitulez! Am fost bogat uneori, sărac, vorba lui Creangă, trist deseori, niciodată mai rar fericit, (asta sună oracular), palid, rătăcit, nicicând nespălat ori necioplit!

  29 Februarie 2020

       Urări (întârziate) de An Nou

          Ahooo, ahoo cu 2020 de urări! Ce vă doresc vouă, îmi doresc şi mie! Sănătate să fie! Ce-mi doresc eu, mie, vă doresc şi vouă! Cu bancnote şî monede să plouă! Ce ne dorim toţi la un loc!? Fericire şi noroc!

  10 Ianuarie 2020

       Aniversare N.N.!

          Natura Nord împlineşte azi, 9 ani! Atâţia ani de copilărie pentru Atty şi Ylie cu piţigoi, forfecuţe, scatii, o ciocârlie, flori: sulfine, sânzâiene, salvie, o păpădie, hribe, gălbiori, ghebe, melci, salamandre, arici, cosaşi, cărăbuşi, câte-o albină, fluturi de ziuă, sfincşi nocturni la lumină, ...

  19 Decembrie 2019

       Covorul mămuchii

          Ş-odată, într-o noapte, câmpul cafeniu verzuliu se făcu alb! Mai alb ca varul, mai alb ca albul ochilor! Şi mi se făcu dor de ceva verde, de-o floare mirositoare, de-un fluture dintr-o candoare! Aşa c-am adus la mine-n cămăruţă ţolul mămuchii, două ştergare bătrâneşti, trei ulcele de porţelan, blide de lut, un părătar ş-o merindare.

  5 Decembrie 2019

       Căsuţa din harbuz

          Cum se construieşte un restaurant pentru amicii de piţigoi!? Se umblă prin grădină ori pe mălăişte! Se ia la ochi un purceluş verde, fraged cu codiţa încă necoaptă! Se înşfacă duios, având grijă să desfacem uşor vrejurile ţepoase. Se apucî vânjos că tu poate crezi că porcuşoru e uşuriel, când colo e plin de sâmburi uleioşi! Se spală ori se şterge cu o mănuşă curată că el săracu o râmat prin ţărnă vreo două luni! şel mai bun e când dă malaiu-n lapte! Se scrijăleşte cu-n tăciune ori un băţ ascuţît bostănelul ca să vezi pe unde faci tăieturile. Să ia o baionetă de tăiat porcu şi se decupeză un dreptunghi care va fi uşuţa!

  2 Decembrie 2019

       Podul lui Novembre II...

          Cad daruri din podul plin cu "mulţamuri" al lui Novembre ...cărţi verzi, amalgamuri colore, poveşti spuse de visătorii din CUIB, în-scrieri la cuvinte, autografe scrise cu colţul inimii, cartea mea cu arbori, o minune trimisă de Jean-Luc, "Cuvinte risipite" de Iulia, "Neştiutele lacrimi" ale Lidiei, ...

  20 Noiembrie 2019

       HARPAGON

  O domniţă-n cosiţă cu flori de sulfină
  Din Băiţa-Mare, se tot laudă că are-n grădină
  Nişte amărîţi de toporaşi înşiraţi pe-un fir verde de lînă

  17 Noiembrie 2019

       Cuibul visurilor - noiembrie 2019

  Cuibul de vise, anul XXIII, nr. 5, (136) - noiembrie 2019 - 8 pagini
  Din sumar:
  Zilele prozei la Chiuza şi Maieru - Viorel-Daniel Partene
  Profesorul universitar dr. Lazăr Avram a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România - Icu Crăciun

  15 Noiembrie 2019

       Capricii de November (II)

       ...cu burniţă pe vale; peisajul color a devenit alburiu - negriu cu uşoare griuri albăstrui la orizontul răsăritului şi gri-rozaliu pierdut, la apus pe sub geana păduroasă a măgurii. Un uliu porumbar se zbate într-un stol de cocoşari. Presuri galbene fâlfâie peste crengi pudrate cu brumă groscioară din care picură câte-o lacrimă sângerie ş-amară. ...

  14 Noiembrie 2019

       Y. Robo-Bobo

       *Îs moşu aproape chelosu, îs sensibil peste tot, la cap, la o ureche, la amândoi ochelarii, la umărul stâng aproape copt. Nici mai jos, dacă mă uit, nu stau mai bine; buricu mi-i gros, brăcinaru-i rupt, un genunchi abia se mai trage, pe scurt îs c-un picior în groapă. Nici gura ne se mai îndoapă, proteza clămpăne ca un pui de barză! Varză! ...

  11 Noiembrie 2019

       Noiembrie la indigo (2)

       Fum, ceaţă, abur, peisaj violet! Scatiii, vin scatiii prin ramuri argintate de arin şi brădet. Pe deasupra molidişurilor verzui vântură aripi negre de corbi, bătute cu albăstrui metalic, prin făgete lovite cu bici de aramă se-nvârtejesc aripi pestriţe de alunari, sturzi de vâsc cutreieră pe sub umbră tremurată-n guldeni de mesteceni, ...

  8 Noiembrie 2019

       Octombrie pur şi simplu

  Octombrie cu cămaşă-n albastru voluptos
  Blând, cald, prietenos,
  Octombrie ...cum rar se întâlnesc pe-aceeaşi cale
  Nostalgii, Regrete, Melancolie

  20 Octombrie 2019

       Octombrie cu dulceaţă de mure

          Bate-o lumină piezişă în perdeaua portocalie, clanţa-i în jos lăsată semn că uşa nici închisă, nici deschisă nu e. Ulcele cu picăţele se spală în covata albastră. Porodici verzi se coclesc pe târnaţul pârlit de căldura lui Octombrie.

  17 Octombrie 2019

       Rugină de Octombrie

  A ruginit Inima mea dintre cei vii
  Şi rândunelele mele-au plecat,
  Ce pline-s lanuri şi câmpii,
  Da-s goale horele din sat.

  5 Octombrie 2019

       Lecturi citadine

  "Ceea ce am săvârşit la mânie
  a crescut peste noapte
  în toată splendoarea - şi a fost nimicit de ploi.
  ...

  11 Septembrie 2019

       GRĂDINA JAPONEZĂ - TSUKI-YAMA / GYO-NO-NIWA

  1. Colinele Îndepărtate (Toyama)... de pe care la Tine-ntodeauna vin!
  2. Lacul (ike)... în care-not ca o ţestoasă-n Lacrima Iubirii Tale...
  3. Insula (Yami – Yima) ...unde stau în grija şi paza Inimii Tale.

  29 August 2019

       Expediţie la Grădi-Bota!

          Pe poteci florale, agale, agale, c-o mână la falcă, cu cealaltă la şale, spre culori şi parfumuri exotice în Grădina Botanică în care se cuprind grădinuţe şi grădiniţe de tot felul - Grădina Japoneză, Rosariumul şi Grădina Mediteraneană.

  25 August 2019

       Ringhispil de vară

          Dac-ai avea un carusel, cu cine te-ai urca în el? Pe-un căruţ de brâncuţă ploşniţe veşmântate-n pijamale cu dungi roş-negre au făcut un trenuleţ puturos, Ilenuţe şi Băbuţe hirsute se leagănă pe rotiţe dinţate de ţintaură, pe căluşeii galbeni de mărar şi pătrunjel sălbatic ...

  11 August 2019

       Cu/de 5x3!

          O muscă rea de ...muşcă a intrat pe gaura cheii! Miroase-a sulfină ş-a inimă plină. O Ileană colbuită cu polen mi-a aterizat pe mâneca scurtă a cămăşii şi face cercuri în carourile ei verzi.

  5 August 2019

       Muntele

          Stă acolo de-o veşnicie! şi va mai sta încă una! Întinderi necuprinse de grohotiş din vremea timpurilor ancestrale, când Muntele se lupta cu Titanii şi da toţi bolovanii la vale, covoare de graminee ţepoase şi bumbăcariţe, saltele groase din muşchi şi plante grase îmbibate de apă, izvoare pietroase ori mâloase spre un ochi de apă care priveşte spre stânci şi cer.

  31 Iunie 2019

       PERLELE

  • ...din iunie ale dascălului Ylie Amar la sfârşit de an şcolar
  • Un val de mireasmă de tămâioară m-a lovit peste faţă, ca o palmă de înger peste nasu-mi de Tănasă.
  • Orice batistă din cea mai fină mătasă devine după 100 de ani, cârpă de spălătoreasă. Iar omul ca o vie, străvezie năframă mai repede se destramă...

  15 Iunie 2019

       ANOTIMPURI

       Ninge cu petale albe şi puf de păpădie, suflate-n rafale de jos în sus, lumea s-a răsturnat cu susu-n jos, cerul a căzut într-o oglindă verde, câmpul ridicat în tării s-a umplut de stele din păpădii, un dialog al anotimpurilor, o caldă replică a verii înspre ninsorile reci, cum fierbinţi cărări din primavera iubirii de-altădată s-au schimbat cu vârsta căruntelor anotimpuri în îngheţate poteci....

  11 Iunie 2019

       Şantier II

       Săpături în/la drumul mare. Şantier în satu-mare! Trafic greu, utilaje gigantice, salopete cu portocaleu, un singur sens, semafoare umane, căşti, şanţuri, conducte, bolovani, aşteptare, ne-răbdare, indicaţii, altercaţii, sfadă la portiţă, domnuuu, nu-mi surupa gardu, bine leliţă!!!

  5 Iunie 2019

       Eu, barza şi cătuşnica...

       Aşa-s eu! Aşa mi se întâmplă! În zile de sărbătoare muncesc mai mult decât în zile de lucru, iar în cele lucrătoare lenevesc mai mult decât în duminici şî zile sfinţite! Aşa-s eu! În zile de lucru scriu, duminicile mă odihnesc şi răzuiesc cerneala celor scrise, iar în zile de sărbătoare caut prin văzduh urme de zburătoare.

  31 Mai 2019

       COCI-NELLA!!!

       Interro surprise ! Chestionar surpriză!

  1. Une Coccinelle á sept points est capable de vivre 7 ans: vrai ou faux?
  1. O buburuză cu 7 puncte poate trăi 7 ani: adevărat sau fals?
  2. A quoi servent les 7 points noirs de la Coccinelle?
  2. La ce servesc cele 7 puncte negre ale buburuzei?
  3. Combien a-t-on recensé de noms populaires différents pour la Coccinelle:
  3. Câte nume populare ale buburuzei se cunosc: 7, 70, 700?!

  05 Mai 2019

       Scârţ!!!... scarţţţ, până marţ...

       ...joi la capitală, după orl de şcoală! După bulioane la car! Mi-am cumpărat un sac ca să umplu de cărţi un rucsac! Apoi ...cadouri mici făcute mie, daruri de la mine pentru sine?! Un fluieraş de la Casa Păsărelelor! şî-n timp ce treceam aşa nebun prin sat uimindu-mă cum, cât şî de când pe fiecare horn e-un codroş, în fiece urece câte-o pitulice...

  14 Aprilie 2019

       Tot înapoi...

       La o preumblare în flaneluţa cu păsărele şî ochiul de ciclop la spinare. În livada cu tivuri galbene de păpădii, în corole de aur pufos se drăgălesc coleoptere minuscule cât mărgele de la brăţara mâinii mele şi scarabele hirsute; pe scoarţă netedă de răchită urcă spre frunzele fragede-lucioase, doi cărăbuşi de mai ieşiţi mai devreme în avril; pe peretele casei lui Ciroaie se-nsoresc ploşniţe-jandarmeriţe, iar sub o pietricică un gândac puturos-ţuguiat s-ascunde de frică.

  14 Aprilie 2019

       1 Aprilie la Anieş

       Un vechi şi neuitat prieten, domnul Tim Filipoi (reprezentant al P.N.M.R.) a reintrat pe poarta şcolii. A venit cu tolba plină ca să ne aducă animale, insecte, păsări şi multă lumină din Munţii Rodnei.

  1 Aprilie 2019

       Mărţişoare... cititoare...

       Din NORD... Hiiii, hiii, hii... între timp ş-alte vremuri au aterizat şi la mine, trei mărţişoare la gânduri zburătoare într-un gând la cele din SUD ...călătoare! Merzi fain, Nina!

  8 Martie 2019

       Un Cuib de preț

       Un Cuib de Vise ...fără preţ ...adică ...NePreţuit!? Cost ....Gratuit!

  25 Februarie 2019

       Întrebare despre dor

       Fain! Eu am mai mulţi ani vechime decât bani! Dar ...sufletul meu nu e încâ ...ofilit... Azi am întrebat ...i-am întrebat pe cei 23 de scatii din Clasa Pregă de la Anieş, dacă le-a fost dor de mine! Ddddaaaa!

  12 Februarie 2019

       Din scoarţă-n ...coajă şî cârmoajă

       ...După ce-am dat Chix în mai multe domenii, m-am decis să m-apuc de arhitectură rurală, rustică, chestii vechi de lemn parfumat, patinat, draniţe carbonizate, praguri putrede, corn afumat, tocuri de putregai, pe care nimene, nu mai dă acum doi bani, ci mai bine milioane pe cele afurisite de termopane!

  10 Februarie 2019

       Zâua ...noaptea...

       De la albastru la negru nu e decât un pas! Treci de la zi la noapte, de la noapte la ziua speranţei într-un singur ceas!

  2 Februarie 2019

       Basm din Poderei,

       Cu bocancii la spinare în a doua viteză moldovinească (înşetişor?), ca să rup ţolul de omăt nu prea tare din Poderei. În borneul rău de pe umăr am îndesat nuci, mere zgârcite, grăunţe de mălai mare şî sâmburi de fata-soarelui.

  20 Ianuarie 2019