Cronici naturaliste 2020


Concert (ca) la ţară

        Concert matinal asurzitor început în zorii zilei de codroşii de munte, ora patru, apoi li se alătură mierlele şi cocoşarii, pe la orele cinci vin să le ţină hangul piţigoii mari şi ce suriori, cintezele, codobaturile albe şî cele galbene. Nici n-a bătut ora şase că se aud fluiere scurte de ghionoaie verde. Ori bărbătuş cu mustaţa roşie?! Apoi un tambur scurt, rapid-accelerat şi îndesat de pestriţoaie mare. "(Va-ntona apoi un psalt "Imnul veseliei" / Corul dintr-u fag înalt. / Vor cânta-n sopran şi-n alt / Graurii câmpiei)". După aceea or început să scârţâie pitulicile mici, să fiu-fiu, fliruie fâsele de munte. Doi măcălendrii se tutuiesc pe gardul din fier forjat al naşei, iar două turturele se gânguresc şi uguie pe sârma dintre stâlpi. E o debandadă colosală, o gălăgie infernală, fiecare vrea să-şi ţină cât mai sus partitura. Căci nu cântă doar una, cântă toată natura! Trei sticleţi plecaţi de la cuib în patrulare au început a ciripi pe-un bolovan rotund de marmură ş-a cirlipili câte-un cioc de apă din marginea părâului. Un codroş de pădure îi priveşte lăcomos înţânat în vârful nucului şi-i fluieră frumos. Câneparii bibilesc pe şoptite în cuibuşorul asuns în flacăra verde de tuie. Doi corbi trec croncănind peste orchestră. Este şase şi douăzeci şi doi! Câţiva cocoşi de bibiloi îi acompaniază cu voce piţigăiată iar doi ţanţoşoi cu seceri în coadă asemeni celui din povestea lui Creangă ţin şi ei isonul, unul îndelung cu o trompetă iar celălalt din coteţul lui Ylie cu glas gros de trombon răguşit:

        - Cucuriguuu, boieri mari, daţi punguţa cu doi bani! Sau mălai?!

        N-am auzit cucul şi ciocârliile Alauda, dar vor melodia după ce m-oi apuca de fluierat după fetele ce coboară în sat. Ehehei, cocoşeii moşului, nimic nu e, nimic nu mai e ca altădat! Iar pe la amiezi în reverberaţiile armoniei verzi cu arcuş din pene iscusite, voi aştepta, la vârsta mea, să văd cum valsează lăstunii pe albastrul celest din norii spumii...

        Foto-tablouri cu ierburi, (graminee) pupate de rouă, duşate...când plouă!

        Nb. Text la prima mână! Mai şlefuim o ţâră...?! :-)Ierburi cu rouă

20 Mai 2020 © yves hoza

meniu

cronici naturaliste

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

anotimpurile nordului
aves
insectae
makro
gazeta scatiilor
arhiva sentimentală
cretă & cărbune


     Poveşti bătrâneşti ...din arhive foto domneşti!

        Poveşti de azi dimineaţă cu flori şi fluturi, cu schimbat două perechi de papuci uzi, două izmene, patru perechi de şosete, o cămaşă pe care mi-am tipărit carouri de iarbă, un carneţel în care multe impresii mi/v/-am scris! Şî vreo cinci sute de iconiţe!

19 Mai 2020

     GREIERAŞUL Gryllus

        Ieri, un cuc năuc, cu tri părăluţă-n buzunară, şinşi rîndunele, şăpte lăstuni şi încă unul la un cuib ruinat, mai spre seară erau şisprăzăce pe cerul albastru cu valuri de nori albi.

11 Mai 2020

     În chilie la Ylie (II.)

        Ploaie, frig de vară ...n-am lumină pe-afară, unele flori se gândesc dacă să mai răsară?! Pusnicu Ylie stă-n chilie. Miroase-a tămâie de cătuşnică-n a sa sihăstrie! Se uită moşu-n cer şi nu vede nimic.

05 Mai 2020

     Lavandă & cerneală

        Daruri duminicale pascale, prunii îmbrăcaţi în albă floare, merii în ţinută de gală cu toţi bumbii rozalii încheiaţi până la gât, câmpul gătit cu ţinte d-aur pe pieptar, cu bănuţei în buzunare şi macriş în gură, răchiţile cu fustiţe verdiuci cam scurte, doar nucii mai înţelepţi îşi vor pune veşminte verzi cu ciucuri, iar nucăriţele se gândesc la viitoare modele de cercei ecologici.

19-20 Aprilie 2020

     Depeşă circulară

        O scrisoare circulară pe o farfurioară ca să vă mai scoateţi şi voi nasu' pe geam afară să vedeţi câte înfloresc la ţară, câte-or să răsară, câţi fluturi or să apară, o să fie iară, ca odinioară?!

18 Aprilie 2020

     Pe Faţa Satului...

        După ce-am sărit din două pietre părăiaşul de-argint al Văii Caselor ş-am zgrepţat scările de lut ars bătute-n cuie galbene de podbal ale dâmbului Boboşa, odată ajuns pe dungă a trebuit să mă gândesc, încotro?!

10 Aprilie 2020

     Cinci ziceri de martie

1. În preajma ta!
        Nu trebuie să fac călătorii lungi, îndepărtate şi costisitoare! E destul să mă învârt în jurul tău! Ca un motan ce ţi se freacă de picioare!

XI. III. MMXX

     Mişcare de martie

        În Nord, mişcare slabă la migratoare, aproape nici o călătoare decât Inima mea Umblătoare! Pământ tern vopsit în alb şi negru, Suflet fad colorat în negru şî alb! O dorinţă de Codalb, dar, doar părăluţe pe întinsul câmpului şî-n buzunare!

08 Martie 2020

     FE_MARTE

        Februarie, copil cald şi frumos, când sec, când apătos, nu prea drăgăstos ...bbb, ba da, da, a fost ceva, bâlbâie greieraşul din conştiinţa mea, aduce daruri de aproape şî de departe; câte-o carte de la Aurelian, de la Antoine ori de din altă parte, mărţişoare, semne de carte. Eu citesc trântit pe-o parte, ascult, ori ies pe-o coastă de Poderei şi-mi întreb sufletul slăbit, ce mai vrei, ce martie vrei ...şi desenez cu pene, din gânduri scoase de sub pernă, castele de nisip spre lună! "Per aspera ad astra" - "pe căi aspre către stele" ...anevoie se ajunge la ele!

04 Martie 2020

     Recăpitulări di fevruari

        Se scură o ultimă filă mâzgălită din carnetu' lui Scurtu Feb. c-un deget mai lung anu' aiesta! Stau şi mă-ntreb??? Recapitulez! Am fost bogat uneori, sărac, vorba lui Creangă, trist deseori, niciodată mai rar fericit, (asta sună oracular), palid, rătăcit, nicicând nespălat ori necioplit!

29 Februarie 2020

     Urări (întârziate) de An Nou

        Ahooo, ahoo cu 2020 de urări! Ce vă doresc vouă, îmi doresc şi mie! Sănătate să fie! Ce-mi doresc eu, mie, vă doresc şi vouă! Cu bancnote şî monede să plouă! Ce ne dorim toţi la un loc!? Fericire şi noroc!

10 Ianuarie 2020

     Aniversare N.N.!

        Natura Nord împlineşte azi, 9 ani! Atâţia ani de copilărie pentru Atty şi Ylie cu piţigoi, forfecuţe, scatii, o ciocârlie, flori: sulfine, sânzâiene, salvie, o păpădie, hribe, gălbiori, ghebe, melci, salamandre, arici, cosaşi, cărăbuşi, câte-o albină, fluturi de ziuă, sfincşi nocturni la lumină, ...

19 Decembrie 2019

     Covorul mămuchii

        Ş-odată, într-o noapte, câmpul cafeniu verzuliu se făcu alb! Mai alb ca varul, mai alb ca albul ochilor! Şi mi se făcu dor de ceva verde, de-o floare mirositoare, de-un fluture dintr-o candoare! Aşa c-am adus la mine-n cămăruţă ţolul mămuchii, două ştergare bătrâneşti, trei ulcele de porţelan, blide de lut, un părătar ş-o merindare.

5 Decembrie 2019

     Căsuţa din harbuz

        Cum se construieşte un restaurant pentru amicii de piţigoi!? Se umblă prin grădină ori pe mălăişte! Se ia la ochi un purceluş verde, fraged cu codiţa încă necoaptă! Se înşfacă duios, având grijă să desfacem uşor vrejurile ţepoase. Se apucî vânjos că tu poate crezi că porcuşoru e uşuriel, când colo e plin de sâmburi uleioşi! Se spală ori se şterge cu o mănuşă curată că el săracu o râmat prin ţărnă vreo două luni! şel mai bun e când dă malaiu-n lapte! Se scrijăleşte cu-n tăciune ori un băţ ascuţît bostănelul ca să vezi pe unde faci tăieturile. Să ia o baionetă de tăiat porcu şi se decupeză un dreptunghi care va fi uşuţa!

2 Decembrie 2019

     Podul lui Novembre II...

        Cad daruri din podul plin cu "mulţamuri" al lui Novembre ...cărţi verzi, amalgamuri colore, poveşti spuse de visătorii din CUIB, în-scrieri la cuvinte, autografe scrise cu colţul inimii, cartea mea cu arbori, o minune trimisă de Jean-Luc, "Cuvinte risipite" de Iulia, "Neştiutele lacrimi" ale Lidiei, ...

20 Noiembrie 2019

     HARPAGON

O domniţă-n cosiţă cu flori de sulfină
Din Băiţa-Mare, se tot laudă că are-n grădină
Nişte amărîţi de toporaşi înşiraţi pe-un fir verde de lînă

17 Noiembrie 2019

     Cuibul visurilor - noiembrie 2019

Cuibul de vise, anul XXIII, nr. 5, (136) - noiembrie 2019 - 8 pagini
Din sumar:
Zilele prozei la Chiuza şi Maieru - Viorel-Daniel Partene
Profesorul universitar dr. Lazăr Avram a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România - Icu Crăciun

15 Noiembrie 2019

     Capricii de November (II)

     ...cu burniţă pe vale; peisajul color a devenit alburiu - negriu cu uşoare griuri albăstrui la orizontul răsăritului şi gri-rozaliu pierdut, la apus pe sub geana păduroasă a măgurii. Un uliu porumbar se zbate într-un stol de cocoşari. Presuri galbene fâlfâie peste crengi pudrate cu brumă groscioară din care picură câte-o lacrimă sângerie ş-amară. ...

14 Noiembrie 2019

     Y. Robo-Bobo

     *Îs moşu aproape chelosu, îs sensibil peste tot, la cap, la o ureche, la amândoi ochelarii, la umărul stâng aproape copt. Nici mai jos, dacă mă uit, nu stau mai bine; buricu mi-i gros, brăcinaru-i rupt, un genunchi abia se mai trage, pe scurt îs c-un picior în groapă. Nici gura ne se mai îndoapă, proteza clămpăne ca un pui de barză! Varză! ...

11 Noiembrie 2019

     Noiembrie la indigo (2)

     Fum, ceaţă, abur, peisaj violet! Scatiii, vin scatiii prin ramuri argintate de arin şi brădet. Pe deasupra molidişurilor verzui vântură aripi negre de corbi, bătute cu albăstrui metalic, prin făgete lovite cu bici de aramă se-nvârtejesc aripi pestriţe de alunari, sturzi de vâsc cutreieră pe sub umbră tremurată-n guldeni de mesteceni, ...

8 Noiembrie 2019

     Octombrie pur şi simplu

Octombrie cu cămaşă-n albastru voluptos
Blând, cald, prietenos,
Octombrie ...cum rar se întâlnesc pe-aceeaşi cale
Nostalgii, Regrete, Melancolie

20 Octombrie 2019

     Octombrie cu dulceaţă de mure

        Bate-o lumină piezişă în perdeaua portocalie, clanţa-i în jos lăsată semn că uşa nici închisă, nici deschisă nu e. Ulcele cu picăţele se spală în covata albastră. Porodici verzi se coclesc pe târnaţul pârlit de căldura lui Octombrie.

17 Octombrie 2019

     Rugină de Octombrie

A ruginit Inima mea dintre cei vii
Şi rândunelele mele-au plecat,
Ce pline-s lanuri şi câmpii,
Da-s goale horele din sat.

5 Octombrie 2019

     Lecturi citadine

"Ceea ce am săvârşit la mânie
a crescut peste noapte
în toată splendoarea - şi a fost nimicit de ploi.
...

11 Septembrie 2019

     GRĂDINA JAPONEZĂ - TSUKI-YAMA / GYO-NO-NIWA

  1. Colinele Îndepărtate (Toyama)... de pe care la Tine-ntodeauna vin!
  2. Lacul (ike)... în care-not ca o ţestoasă-n Lacrima Iubirii Tale...
  3. Insula (Yami – Yima) ...unde stau în grija şi paza Inimii Tale.

29 August 2019

     Expediţie la Grădi-Bota!

        Pe poteci florale, agale, agale, c-o mână la falcă, cu cealaltă la şale, spre culori şi parfumuri exotice în Grădina Botanică în care se cuprind grădinuţe şi grădiniţe de tot felul - Grădina Japoneză, Rosariumul şi Grădina Mediteraneană.

25 August 2019

     Ringhispil de vară

        Dac-ai avea un carusel, cu cine te-ai urca în el? Pe-un căruţ de brâncuţă ploşniţe veşmântate-n pijamale cu dungi roş-negre au făcut un trenuleţ puturos, Ilenuţe şi Băbuţe hirsute se leagănă pe rotiţe dinţate de ţintaură, pe căluşeii galbeni de mărar şi pătrunjel sălbatic ...

11 August 2019

     Cu/de 5x3!

        O muscă rea de ...muşcă a intrat pe gaura cheii! Miroase-a sulfină ş-a inimă plină. O Ileană colbuită cu polen mi-a aterizat pe mâneca scurtă a cămăşii şi face cercuri în carourile ei verzi.

5 August 2019

     Muntele

        Stă acolo de-o veşnicie! şi va mai sta încă una! Întinderi necuprinse de grohotiş din vremea timpurilor ancestrale, când Muntele se lupta cu Titanii şi da toţi bolovanii la vale, covoare de graminee ţepoase şi bumbăcariţe, saltele groase din muşchi şi plante grase îmbibate de apă, izvoare pietroase ori mâloase spre un ochi de apă care priveşte spre stânci şi cer.

31 Iunie 2019

     PERLELE

  • ...din iunie ale dascălului Ylie Amar la sfârşit de an şcolar
  • Un val de mireasmă de tămâioară m-a lovit peste faţă, ca o palmă de înger peste nasu-mi de Tănasă.
  • Orice batistă din cea mai fină mătasă devine după 100 de ani, cârpă de spălătoreasă. Iar omul ca o vie, străvezie năframă mai repede se destramă...

15 Iunie 2019

     ANOTIMPURI

     Ninge cu petale albe şi puf de păpădie, suflate-n rafale de jos în sus, lumea s-a răsturnat cu susu-n jos, cerul a căzut într-o oglindă verde, câmpul ridicat în tării s-a umplut de stele din păpădii, un dialog al anotimpurilor, o caldă replică a verii înspre ninsorile reci, cum fierbinţi cărări din primavera iubirii de-altădată s-au schimbat cu vârsta căruntelor anotimpuri în îngheţate poteci....

11 Iunie 2019

     Şantier II

     Săpături în/la drumul mare. Şantier în satu-mare! Trafic greu, utilaje gigantice, salopete cu portocaleu, un singur sens, semafoare umane, căşti, şanţuri, conducte, bolovani, aşteptare, ne-răbdare, indicaţii, altercaţii, sfadă la portiţă, domnuuu, nu-mi surupa gardu, bine leliţă!!!

5 Iunie 2019

     Eu, barza şi cătuşnica...

     Aşa-s eu! Aşa mi se întâmplă! În zile de sărbătoare muncesc mai mult decât în zile de lucru, iar în cele lucrătoare lenevesc mai mult decât în duminici şî zile sfinţite! Aşa-s eu! În zile de lucru scriu, duminicile mă odihnesc şi răzuiesc cerneala celor scrise, iar în zile de sărbătoare caut prin văzduh urme de zburătoare.

31 Mai 2019

     COCI-NELLA!!!

     Interro surprise ! Chestionar surpriză!

1. Une Coccinelle á sept points est capable de vivre 7 ans: vrai ou faux?
1. O buburuză cu 7 puncte poate trăi 7 ani: adevărat sau fals?
2. A quoi servent les 7 points noirs de la Coccinelle?
2. La ce servesc cele 7 puncte negre ale buburuzei?
3. Combien a-t-on recensé de noms populaires différents pour la Coccinelle:
3. Câte nume populare ale buburuzei se cunosc: 7, 70, 700?!

05 Mai 2019

     Scârţ!!!... scarţţţ, până marţ...

     ...joi la capitală, după orl de şcoală! După bulioane la car! Mi-am cumpărat un sac ca să umplu de cărţi un rucsac! Apoi ...cadouri mici făcute mie, daruri de la mine pentru sine?! Un fluieraş de la Casa Păsărelelor! şî-n timp ce treceam aşa nebun prin sat uimindu-mă cum, cât şî de când pe fiecare horn e-un codroş, în fiece urece câte-o pitulice...

14 Aprilie 2019

     Tot înapoi...

     La o preumblare în flaneluţa cu păsărele şî ochiul de ciclop la spinare. În livada cu tivuri galbene de păpădii, în corole de aur pufos se drăgălesc coleoptere minuscule cât mărgele de la brăţara mâinii mele şi scarabele hirsute; pe scoarţă netedă de răchită urcă spre frunzele fragede-lucioase, doi cărăbuşi de mai ieşiţi mai devreme în avril; pe peretele casei lui Ciroaie se-nsoresc ploşniţe-jandarmeriţe, iar sub o pietricică un gândac puturos-ţuguiat s-ascunde de frică.

14 Aprilie 2019

     1 Aprilie la Anieş

     Un vechi şi neuitat prieten, domnul Tim Filipoi (reprezentant al P.N.M.R.) a reintrat pe poarta şcolii. A venit cu tolba plină ca să ne aducă animale, insecte, păsări şi multă lumină din Munţii Rodnei.

1 Aprilie 2019

     Mărţişoare... cititoare...

     Din NORD... Hiiii, hiii, hii... între timp ş-alte vremuri au aterizat şi la mine, trei mărţişoare la gânduri zburătoare într-un gând la cele din SUD ...călătoare! Merzi fain, Nina!

8 Martie 2019

     Un Cuib de preț

     Un Cuib de Vise ...fără preţ ...adică ...NePreţuit!? Cost ....Gratuit!

25 Februarie 2019

     Întrebare despre dor

     Fain! Eu am mai mulţi ani vechime decât bani! Dar ...sufletul meu nu e încâ ...ofilit... Azi am întrebat ...i-am întrebat pe cei 23 de scatii din Clasa Pregă de la Anieş, dacă le-a fost dor de mine! Ddddaaaa!

12 Februarie 2019

     Din scoarţă-n ...coajă şî cârmoajă

     ...După ce-am dat Chix în mai multe domenii, m-am decis să m-apuc de arhitectură rurală, rustică, chestii vechi de lemn parfumat, patinat, draniţe carbonizate, praguri putrede, corn afumat, tocuri de putregai, pe care nimene, nu mai dă acum doi bani, ci mai bine milioane pe cele afurisite de termopane!

10 Februarie 2019

     Zâua ...noaptea...

     De la albastru la negru nu e decât un pas! Treci de la zi la noapte, de la noapte la ziua speranţei într-un singur ceas!

2 Februarie 2019

     Basm din Poderei,

     Cu bocancii la spinare în a doua viteză moldovinească (înşetişor?), ca să rup ţolul de omăt nu prea tare din Poderei. În borneul rău de pe umăr am îndesat nuci, mere zgârcite, grăunţe de mălai mare şî sâmburi de fata-soarelui.

20 Ianuarie 2019