Cronici naturaliste 2019


COCI-NELLA!!!

        Interro surprise ! Chestionar surpriză!

1. Une Coccinelle á sept points est capable de vivre 7 ans: vrai ou faux?
1. O buburuză cu 7 puncte poate trăi 7 ani: adevărat sau fals?
2. A quoi servent les 7 points noirs de la Coccinelle?
2. La ce servesc cele 7 puncte negre ale buburuzei?
3. Combien a-t-on recensé de noms populaires différents pour la Coccinelle:
3. Câte nume populare ale buburuzei se cunosc: 7, 70, 700?!

Réponse A - 7
Réponse B - 70
Réponse C - 700

4. Des noms populaires ci-dessous, quel est celui qui n'a jamais été utilisé autrefois pour désigner la Coccinelle:
— la Catherinette,
— la Bête à Bon Dieu,
— le Dort-midi,
— la Marivole,
— l'Horloge,
— la Catrèle,
— la Coccinelle,
4. Care din numele popular de mai jos n-a fost niciodată folosit pentru a desemna buburuza?! (Nb. Această întrebare se referă strict la teritoriile din Hexagon! Dar putem să ne gândim şi noi la numele populare româneşti folosite pentru a denumi buburuza!?)

5. Pourquoi la Coccinelle peut-elle se balader tranquillement en plein soleil en se moquant pas mal des prédateurs?
5. Oare de ce ce buburuza se poate plimba liniştită în plină zi fără să-i pese de prădători?

6. A l'aide de quel produit maison les pucerons essaient-ils de repousser les coccinelles?
6. Cu ajutorul cărui produs "de casă", păduchii de plante, (afidele) încearcă să se apere de buburuzele "carnivore"?

7. Comment s'appelle le mystérieux sosie de la Coccinelle à sept points qui, après avoir forcé tous les barrages, s'installe au milieu du territoire interdit des fourmis pour y vivre et y pondre ses æufs?
7. Cum se numeşte misterioasa sosie a Buburuzei cu 7 puncte care, după ce a forţat toate obstacolele, s-a instalat în mijlocul teritoriului interzis al furnicilor (muşuroi) pentru a trăi aici şi a-şi depune ouăle?
Si vous ne connaissez pas la réponse aux 7 questions ci-dessus, c'est que vous n'avez pas encore lu le n° 108* de la Hulotte ! Dacă nu cunoaşteţi răspunsurile citiţi revista "La Hulotte" ediţia nr. 108!

8. Şi o întrebare "hors-concours" pentru românaşi! Cunoaşteşi şi alte nume populare, poveşti, ghicitori, ziceri amuzante despre această simpăticuţă insectă!?
Buburuză-ruză, suite-n căruţă,
Unde îi zbura, acolo m-oi mărita!

9. Şi nu uitaţi că această bulinuţă roşie e o armă bio...eco...formidabilă!

NB. Când vom avea mai mult timp şi inspiraţie vom citi împreună file şi clipe din viaţa de infern a Văcuţei-Domnului!la hulotte no. 108

05 Mai 2019 © yves hoza

meniu

cronici naturaliste

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

anotimpurile nordului
aves
insectae
makro
gazeta scatiilor
arhiva sentimentală
     Scârţ!!!... scarţţţ, până marţ...

     ...joi la capitală, după orl de şcoală! După bulioane la car! Mi-am cumpărat un sac ca să umplu de cărţi un rucsac! Apoi ...cadouri mici făcute mie, daruri de la mine pentru sine?! Un fluieraş de la Casa Păsărelelor! şî-n timp ce treceam aşa nebun prin sat uimindu-mă cum, cât şî de când pe fiecare horn e-un codroş, în fiece urece câte-o pitulice...

14 Aprilie 2019

     Tot înapoi...

     La o preumblare în flaneluţa cu păsărele şî ochiul de ciclop la spinare. În livada cu tivuri galbene de păpădii, în corole de aur pufos se drăgălesc coleoptere minuscule cât mărgele de la brăţara mâinii mele şi scarabele hirsute; pe scoarţă netedă de răchită urcă spre frunzele fragede-lucioase, doi cărăbuşi de mai ieşiţi mai devreme în avril; pe peretele casei lui Ciroaie se-nsoresc ploşniţe-jandarmeriţe, iar sub o pietricică un gândac puturos-ţuguiat s-ascunde de frică.

14 Aprilie 2019

     1 Aprilie la Anieş

     Un vechi şi neuitat prieten, domnul Tim Filipoi (reprezentant al P.N.M.R.) a reintrat pe poarta şcolii. A venit cu tolba plină ca să ne aducă animale, insecte, păsări şi multă lumină din Munţii Rodnei.

1 Aprilie 2019

     Mărţişoare... cititoare...

     Din NORD... Hiiii, hiii, hii... între timp ş-alte vremuri au aterizat şi la mine, trei mărţişoare la gânduri zburătoare într-un gând la cele din SUD ...călătoare! Merzi fain, Nina!

8 Martie 2019

     Un Cuib de preț

     Un Cuib de Vise ...fără preţ ...adică ...NePreţuit!? Cost ....Gratuit!

25 Februarie 2019

     Întrebare despre dor

     Fain! Eu am mai mulţi ani vechime decât bani! Dar ...sufletul meu nu e încâ ...ofilit... Azi am întrebat ...i-am întrebat pe cei 23 de scatii din Clasa Pregă de la Anieş, dacă le-a fost dor de mine! Ddddaaaa!

12 Februarie 2019

     Din scoarţă-n ...coajă şî cârmoajă

     ...După ce-am dat Chix în mai multe domenii, m-am decis să m-apuc de arhitectură rurală, rustică, chestii vechi de lemn parfumat, patinat, draniţe carbonizate, praguri putrede, corn afumat, tocuri de putregai, pe care nimene, nu mai dă acum doi bani, ci mai bine milioane pe cele afurisite de termopane!

10 Februarie 2019

     Zâua ...noaptea...

     De la albastru la negru nu e decât un pas! Treci de la zi la noapte, de la noapte la ziua speranţei într-un singur ceas!

2 Februarie 2019

     Basm din Poderei,

     Cu bocancii la spinare în a doua viteză moldovinească (înşetişor?), ca să rup ţolul de omăt nu prea tare din Poderei. În borneul rău de pe umăr am îndesat nuci, mere zgârcite, grăunţe de mălai mare şî sâmburi de fata-soarelui.

20 Ianuarie 2019