Cronici naturaliste 2019


Tot înapoi...

        La o preumblare în flaneluţa cu păsărele şî ochiul de ciclop la spinare. În livada cu tivuri galbene de păpădii, în corole de aur pufos se drăgălesc coleoptere minuscule cât mărgele de la brăţara mâinii mele şi scarabele hirsute; pe scoarţă netedă de răchită urcă spre frunzele fragede-lucioase, doi cărăbuşi de mai ieşiţi mai devreme în avril; pe peretele casei lui Ciroaie se-nsoresc ploşniţe-jandarmeriţe, iar sub o pietricică un gândac puturos-ţuguiat s-ascunde de frică. Cinteza şi cintezoiul au terminat de se pupit şi au cuib învelit în licheni, cam la vedere până vor da frunze, flori şi mere, ma vaaa, până la vaaara care pare departe; sub o sub-suoară de salcă, prinţesa-broască R(hi)ana stă alături de un limax vâscos ce-a lins pe-aceeaşi buturugă cărări d-argint bălos. Furnicile accelerează şantierele la o autostradă ce leagă muşuroaiele megalitice, în timp ce bieţii, umanii nici nu le demarează!? Uite-aşa, nici nu ştiam c-am atâtea gânduri în ţeastă, că-mi vin atâtea cuvinte pe buze, aşa că mai repede tot înapoi spre farfuria c-o raţă de pâine, stuf şî cuib din cepuţă sălbatică, soare de gălbenuş, norişori d-albuş şi cănuţa cu scatiu din care se prelinge spuma unei beri ...visez ...visez la tine ...târziu...Prinţesa R(hi)ana

14 Aprilie 2019 © yves hoza

meniu

cronici naturaliste

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

anotimpurile nordului
aves
makro
gazeta scatiilor
arhiva sentimentală


     1 Aprilie la Anieş

Un vechi şi neuitat prieten, domnul Tim Filipoi (reprezentant al P.N.M.R.) a reintrat pe poarta şcolii. A venit cu tolba plină ca să ne aducă animale, insecte, păsări şi multă lumină din Munţii Rodnei.

1 Aprilie 2019

     Mărţişoare... cititoare...

Din NORD... Hiiii, hiii, hii... între timp ş-alte vremuri au aterizat şi la mine, trei mărţişoare la gânduri zburătoare într-un gând la cele din SUD ...călătoare! Merzi fain, Nina!

8 Martie 2019

     Un Cuib de preț

Un Cuib de Vise ...fără preţ ...adică ...NePreţuit!? Cost ....Gratuit!

25 Februarie 2019

     Întrebare despre dor

Fain! Eu am mai mulţi ani vechime decât bani! Dar ...sufletul meu nu e încâ ...ofilit... Azi am întrebat ...i-am întrebat pe cei 23 de scatii din Clasa Pregă de la Anieş, dacă le-a fost dor de mine! Ddddaaaa!

12 Februarie 2019

     Din scoarţă-n ...coajă şî cârmoajă

...După ce-am dat Chix în mai multe domenii, m-am decis să m-apuc de arhitectură rurală, rustică, chestii vechi de lemn parfumat, patinat, draniţe carbonizate, praguri putrede, corn afumat, tocuri de putregai, pe care nimene, nu mai dă acum doi bani, ci mai bine milioane pe cele afurisite de termopane!

10 Februarie 2019

     Zâua ...noaptea...

De la albastru la negru nu e decât un pas! Treci de la zi la noapte, de la noapte la ziua speranţei într-un singur ceas!

2 Februarie 2019

     Basm din Poderei,

Cu bocancii la spinare în a doua viteză moldovinească (înşetişor?), ca să rup ţolul de omăt nu prea tare din Poderei. În borneul rău de pe umăr am îndesat nuci, mere zgârcite, grăunţe de mălai mare şî sâmburi de fata-soarelui.

20 Ianuarie 2019

     Florile dalbe

Iată lumea cănfloreşte,
Pământul că'ntinereşte,
Cântă'n luncă turturelele,
La fereastră rândunelele,
Florile dalbe

25 Decembrie 2018

     Aniversare Natura Nord!

        Natura Nord a împlinit 8 ani! La mulţi anişori şî bănişori pentru Yves & Atty! Sper să ne mai ţină şi-n viitorul an, balamalele şi ...buzunarele. Cei 7 ani de acasă şi unul de la şcoală! Sărbătoare N.(e) N.(e) ...nu ...glumă, cu sumedenie de bucurii lăsate în urmă şi multe răvaşe cu visuri de adăugat în plăcinta cea bună! Vivat, NATURA NORD!

19 Decembrie 2018

     Cadouri de (la) (Icu) Crăciun

        Cad cadouri de (la Icu) Crăciun, o carte cu autograf, alte cărţi, o revistă, ninge de nu se există. Toporâştea s-a poleit cu omăt, io fac o cărăruie, fumu-albastru încet la cer se suie, amiroase-a ceai de busuioc, răsfoiesc pagini de nea, citesc, mă gândesc, "Când vor înflori mălinii", buimăcesc printre slove şi urme lăsate pe zăpadă şî nu-mi găsăsc drumeagul. Cu cartea de colorat pe nas visează şî sforăie moşneagul!

15 Decembrie 2018

     Decembrie măierean II

        Ieri toamnă, azi iarnă, mâine...?! Vreme pâcloasă, lânoasă, slalom printre băltoace, prin lăstăriş de agăţ din Poderei, se scutură de lacrime reci de ploaie câteva gaiţe-curci în ascunziş! Urzici crumede, rostopască zămoasă pe marginea pârâului galben Huang He, ştevie cărnoasă pe răzvoare, furnici, paingi, muşte criogenice, un fluture buiac pe rama ferestrei.

09 Decembrie 2018

     Ateliere ...creaţie ...culinare ...ornithologice ...oenologice ...

        Atelier de creaţie din pietricele, harţapele şi alte lucruri de aruncat la gunoi!?! Lucruri pierdute, păsări neştiute, bănuţei din gheaţă subţire care se topesc în buzunare mai abitir decât monedele din puşculiţă, ...

25 Noiembrie 2018

     Novembre ...devreme şi târziu...

        Novembre cu fum, aşa cum trec frunzele prin mine acum, ca ca printr-o fantomă alburie, cum taie frunze sângerânde printr-o oglindă străvezie inima lui Ylie, aşa cum paharul prinde o pojghiţă argintie, cămăşa-i verde flutură pe catargul de carne şi os, cum cârja-i prinde luciu luminos, ...

18 Noiembrie 2018

     Daruri şi Doruri de noiembrie

        ...cu zile calde şi prietenii fierbinţi, cu fluturi încă zburători pe munţi, cu gânduri bune plutitoare pe sub frunţi! Cum ar putea să fie altfel, când eşti alături de amicii pe care să-i încercuieşti cu toată dragostea de care mai eşti încă în stare. Cuvintele acestor zile au fost: Bună-Dispoziţie, Convivialitate, Caldă-Ambianţă, Proiecte, Visuri ...stări de spirit pe care nu le poţi avea oricând şi cu oricine?! Cum s-ar putea să fiu altfel, când încep, cam târziu, ce-i drept să intru şî io-n rându (sau râsu?!) lumii ori, poate (această!) lume să continue a semăna cu mine?! Nu ştie nimene!

05 Noiembrie 2018

     Cuvinte din/spre Octombrie

& Singurătatea ca o casă fără ferestre...

& Am o doză de Fericire de-mpărţit cu tine!

10 Octombrie 2018

     61 spre 62 octombrie

     Două luni puse cap la cap, o juma de secol plus un deceniu şî-ncă un an! Plus o zi faină fără ceaţă! ...

5 Octombrie 2018

     Daruri din prima zi

     De la un prieten pe care nu l-am văzut de două secole, Paul din Belgia! Ca să vedeţi ce înseamnă acolo, Educaţia, Cartea şi Natura!

1 Octombrie 2018

     Răzbele culinare din Septemvrie

     Când dai în mintea clasei pregătitoare, imaginaţia para să zboare şi chiar dacă faci o salată o iei uşor razna îndată.

22 Septembrie 2018

     Cei trei "V" şi prima zi la C.P.

     Pufff, puff, puf, trei luni s-au dus, aşa trec cei trei V.! Vacanţă, Vară, Viaţă şi te trezeşti într-o dimineaţă cu gândul că trebuie să-ţi faci ghiozdanul! ...

10 Septembrie 2018

     Pastile de septembrie

     Nicăieri ...peste Tot! Vacanţă ...n-am fost la mări, nu m-am dus în alte ţări, da, ...parcă, stând deschis în strâmta mea chilie, am fost un pic peste tot! ...

3 Septembrie 2018

     Festivalul Hribilor

     Participant şi nu doar spectator la prima ediţie a evenimentului "Festivalul Hribilor Borşa" la Centrul Cultural al oraşului. Invitat de către firma "NATURA BE.TIM - Centru de Colectare - Procesare a ciupercilor şi fructelor de pădure."

15 August 2018

     Lucrurile şi lucrările unei zile de Duminică

     M-am chiorât după fluturi subţiri şi gândaci nocturni, cules-am bucheţele de busuioc verde, am fabricat parfum din cinci fire de lavandă cu apă curată, am zărit câteva floricele pe crenguţa lăstărită a vişinului chinuit din ocol, mi-am făcut drumuri printre maiestuoase gladiole spre crengile dejdinate ale socului împodobit cu ciorchini de mărgele negre, printre care fac tumbe zburătoare codroşii, am împlut o vidără de mere şî pere mălăieţe cu oareşce intenţii mârşave vizavi de-un compot îndoit cu un altfel de lichid ş-aromat cu o crenguţă de şovârv, apoi altă potecuţă c-o ulcicuţă spre murătura de afine, lângă care am aşezat un pahar mov cu floricele aromate spre delectarea ş-ochiului nu doar a papilelor gustative.

13 August 2018

     Basmul - "Roua de Munte"

     La o preumblare călătoare, întrebătoare, cu prieteni mici şi mari de la "Roua Muntelei" spre zăpodea de la Poiana Corbului, însoţiţi de-a stânga şi de-a dreapta drumului de poveşti verzi despre sarmalele învelite în frunze de podbal, despre arinul care ar fi vrut să fie brad, ...

1 August 2018

     Viespi întrebătoare pe Valea Izei

     La marea preumblare pe-o Vale a Izei, tulburătoare, umblând după fluturi solari, printre fuioare de neguri urmărind rândunele călătoare, printre fulare de adieri ispititoare, prin ploaie după Ilenuţe fără umbreluţe, prin ierburi unduitoare după cosaşi galbeni de graşi, ...

27 Iulie 2018

     Casa şîndrilarului

Morţii ş-a primarului
Ş-a mea casă ca ş-a lui

26 Iulie 2018

     Câte flori pe Iza-n sus

Câte flori pe Iza-n sus,
tăte cu mândra le-am pus.

25 Iulie 2018

     I. Fluturii de pe Iza

     Minunile zburătoare de la Izbucul Izei: Fluturele hornar - Aphantopus hyperantus, dulcile mele Erebioare, Negricioasa cu trei ochi (ca soacra) - Erebia aethiops, Vulpea de stâncă - Lasiommata maera, Fluturele dungat al cununiţei - Neptis rivularis, Umbră şi Lumină - Pararge aegeria, Apatura iris – Irizantul mare şî muuulţ alţîî care zboară prin ponoare de umbră ...

15 Iulie 2018

     Apa trece, pietrele rămân (II.)

     Apa (care) trece (peste) pietrele (care) rămân ...totul trece şi se petrece! PANTA RHEI (Παυτα ρει) (gr.) totul curge – Formulă prin care a fost transmisă posterităţii concepţia lui Heraclit asupra mişcării, ca schimbare neîncetată a Universului.

5 Iulie 2018

     Laborator cu alcooluri

     O fi fost omu leneş ...da ...bucătarul a fost prea-harnic. După multe amestecuri lichide, cu afine, vişine, cireşe negre pădureţe, flori de tei şi miere în Laboratorul cu alcooluri, amândoi eram euforici! În aerul colorat de curcubeul înseratelor ploi se auzeau bâzâind sonor şi somnoros în borcane dulci, uitate pe măsuţa din târnaţ, muşte beţive şî viespi ameţite! Offf, ce subtile licori pe limbi ascuţite!

1 Iulie 2018

     Bibiliri ...filosofice?!

  • Pigălesc crenguţe de tei de pe care fără milă smulg florile ameţitoare...
  • Dintr-un nor mai încruntat decât inima mea beată a-nceput să picure-ndată, pic, pac, plici, plac, picăturile, care, mie-mi plac!

27 Iunie 2018

     Cuvântul Iubire & Despărţire

        Cuvântul IUBIRE

        Cuvântul "iubirie" ar trebui să fie împăratul, deoarece eu cred, că este cel mai frumos cuvânt şi sentiment pe care un om îl poate avea în suflet. ...

15 Iunie 2018

     Idei macro - micro filosofii ...X ,,,invers?!

  • Întodeauna când îmblu de-a buşilea prin pajişti mirosnitoa găsesc acelaşi ceva, un fluraş, o floare, o buruiană cântătoare ...dar e întodeauna ...ALTCEVA!!!
  • Nu mai alerga după fericire cu limba scoasă ca un câine, cele ale tale vor veni singure la tine...

14 Iunie 2018

     Mâine ca o dorinţă cu multe dorinţi...

        Mâine, o să ies la soare ca o pasăre cântătoare, tristă şî călătoare, să stau pe-un butuc de nuc, să văd cum toate, câte, toate câte vin, se opresc o clipă, se duc, să îndăpărteză, devin un punct, se vaporizează ...să zăresc cum foşnesc ierburi prin anotimpuri, licurici cum clipesc din aripi sub lună de vară, ...

12 Iunie 2018

     Peste 18 ani?!

        Offf, off, dragii moşului... peste atâţia ani aş fi octogenar! Dar, aş vrea să am agerimea adolescentină a tinereţii voastre şi înţelepciunea unui moş dintr-o poveste nemuritoare scrisă în româneşte! Sper să vă văd de pe-un nor albastru într-o ţară cu oameni deştepţi, frumoşi, sănătoşi şi FERICIŢI!

15 Mai 2018

     Sub umbra grasă a merilor (II.)

        Vedenii şi vederi de la firul păpădiei! Sau de pe catalige, pentru a lăcrima roiuri de smaralde şi rubine zburătoare de pe florile de păducel, porumbar, călin, soc şî mălin din lanţul hotelier "Clorofila"; casă, masă, la standarde naturisto-naturaliste!

5 Mai 2018

     Duminica fără ...riduri ...(bis) ...

        Luna încruntată, dimineaţa înnorată şi lumea mâniată. Un sfert din oră de lumină mi-a fost destuldeajuns să pupăcesc florile, să mă cert cu furnicile, să mă înţepe o albină, să mv-mbăt, să mă bălăcesc ca porcu-n tină.

15 Aprilie 2018

     Timidele ispite ale Primaverei

        Fuguţa de la clasă pe borcut peste peisaje extraterestre, printre tulpini dezrădăcinate de pini, ierburi veştegite şî betegite şi maluri cu săruri încremenite. Pe răzvoare umezite mă aşteaptă scăunele de lemn şi de piatră înverzite de muşchi, lângă care s-au iţit tulpiniţe şî muguri de urzicuţe.

16 Martie 2018

     Două povestirioare

        Pilda cu răbdarea

        Un popă sau un dascăl vorbea cu nişte creştini la o masă. Teme fierbinţi: agricultura, credinţa, dragostea, politichia. Printre altele le spunea că în toate trebuie să aibă răbdare.

2 Martie 2018

     Tuş din cărţi şî calendar, daruri de februar...

        Umblând pe malurile părăului cu apa fierbinte de ger, mi-o îngheţat vinu-pelinu-n vene. Cişmeaua de fier îmbrobodită c-o haină veche, lânoasă, legată c-un fir albastru de mărţişor, a-ngheţat bocnă.

28 Februarie 2018

     Filosofie de februarie

        Oare de ce barba se lungeşte şi unghiile cresc, pe când alte capabilităţi (capacităţi) nu se mai dezvoltă, ci, dimpotrivă, degenerează;

18 Februarie 2018

     O zi din viaţa rurală cu regele Sarmală

        Pîîîşşş, pîşşş ...în vârful papucilor degeraţi în târnaţ să nu trezăsc motanu ce tocmai citise ziaru, că n-ar ajunge oricât s-ar rădică-n lăbuţă să vadă călindariu, să caut puicuţele de (cu) ou, să fac beţişoare mirositoare de molid pentru încălzit zama din oale, ...

10 Februarie 2018

     2018

        Urări, colindări, de la toţi, de la moşi şî nepoţi, de la neamuri ori streini, pupări de la mătuşi d- aici dar şî de la alte "gagici", ţucări de păhărele cu fetişoare, ciocnări de borcănele cu băieţi faini şi sănătoşi, închinări de la deştepţi şî de la beţi, tai-tai din mâini peste garduri la vecine, salutări cu aripe de peste mări şî ţări, d-aici şî din alte zări.

01 Ianuarie 2018