Prefaţă cu aripioare mov
"Eu nu sunt urmaşul lui Balzac, sunt un copil de-al lui Creangă!" răsună vocea poznaşă a lui Ilie Hoza la telefon. Auzindu-i glasul, parcă-l văd în carne şi oase lângă mine. Aceeaşi vivacitate, acelaşi spirit viu, debordând de fantezie. Ilie Hoza sau Yves Hoza, cum e alintat de mulţi, a fost de acord să ne împărtăşească, special pentru Cluj Web Story, frânturi din spectacolul de frumuseţe şi culoare al fluturilor pe care-i fotografiază în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Lansăm astfel o serie de articole presărate cu umor şi purtate spre voi pe aripioare mov.
Ne-am cunoscut acum câţiva ani, la Maieru. Pe atunci lansase volumul de poezii "Scrisori pe scobitori". Ilie Hoza este învăţător în satul Anieş, comuna Maieru din judeţul Bistriţa-Năsăud, fotograf, ornitolog si poet.
S-a născut la 5 octombrie 1957 în comuna Maieru din judeţul Bistriţa Năsăud, iar de patruzeci de ani pune condeiul în mână şi iniţiază într-ale cunoaşterii copilaşii de pe meleagurile natale. Este membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi Membru de Onoare al Societăţii Ornitologice Române, fiind autorul volumelor Trăistuţa cu flori de leac, 5 anotimpuri, Scrisori pe scobitori si al Ghidului păsărilor (ornitofauna) din Parcul Naţional Munţii Rodnei.
Ilie Hoza scrie pentru ziarul local Cuibul Visurilor (http://www.cuibulvisurilor.ro/, publicaţie editată de Complexul Muzeal Bistriţa si Consiliul Local Maieru), pentru revista Societăţii Ornitologice Române, Despre păsări şi este autor şi editor pe site-ul Natura Nord (http://www.scatiii.ro/naturanord/) unde se prezintă astfel:
"Sunt un dascăl (...), modest culegător de plante medicinale, degustător de ciuperci si cunoscător al muntelui, un ornitolog veteran, îndrăgostit de natură si literatură, fără talente deosebite de organizator, un om care cultivă prietenia ca pe o floare rară. Doresc să rămân un învăţător cu deschidere spre idei si lucruri noi, dezinvolt în studii si proiecte naturaliste, plin de pricepere didactică, nerv ornitologic si spirit inventiv. Gândesc să adaug o picătură de pasiune si talent întru protecţia naturii, a păsărilor si a florilor în marele ocean al educaţiei ecologice, pentru toţi cei pasionaţi de natură."
1. Ce reprezintă fluturii pentru Dumneavoastră?
Răspuns: Lepidopterele, fluturii, reprezintă grupul de nevertebrate cu cea mai mare atracţie pentru oameni, fiind deosebit de frumoşi, graţioşi, mulţi, iar uneori uşor şi frecvent observaţi. Pentru mine, fluturii înseamnă o "invenţie" a naturii în care zborul, culoarea, delicateţea şi fragilitatea sunt uimitor îmbinate. Câmpul este mai verde şi mai întins, văzduhul este mai adânc şi mai necuprins, viaţa noastră este mai plină, mai bogată, mai colorată datorită lor!
2. Să surprinzi un fluture într-o fotografie, în toată splendoarea lui, nu e un lucru la îndemâna oricui. Necesită, cred, multă răbdare şi atenţie. Este fotografia un rezultant al muncii îndelungate îmbinată cu şansa unui moment, a unei clipe?
Răspuns: Aţi prins bine dificultatea acestui act despre "imagine". Este nevoie de efort fizic, (de foarte multe ori uiţi să respiri, ori faci cârcei după minute lungi de încremenire), patienţă, ochi buni, (unele specii se camuflează foarte bine) şi şansa unei secunde magice. şi încă ceva. O imagine reuşită se alege dintre câteva zeci sau sute de fotografii.
3. Există mii de specii de fluturi. Dintre ele, este vreuna preferată a lui Yves Hoza?
Răspuns: Pe Terra se cunosc azi peste 180.000 de specii de fluturi, dintre care peste 90% aparţin celor nocturni. Imaginaţi-vă o sticlă de 1l. din care aveţi voie să beţi doar cât încape în dop. în România din cele peste 4.000 de specii cunoscute, 203 aparţin fluturilor diurni, iar în Munţii Rodnei au fost semnalate 105 specii. Recunosc că mi-e foarte greu să aleg, şi, cu siguranţă aş nedreptăţi mulţi fluturi superbi! Dacă ar fi totuşi să caut, să cercetez, să fotografiez o asemenea "dragoste zburătoare" aş alege ceva din familia Erebioare - Negriciosul din Sudeti, Erebia sudetica radnaensis, un negricios cu benzi portocalii sau roşcate, un fluture relativ rar din munţii noştri.
4. Ce vă place la insecte şi la fluturi, în mod special?
Răspuns: Marea lor diversitate şi adaptabilitate. Culori şi nuanţe pe care ochiul uman nu le poate distinge, dimensiuni micronice, de la câţiva milimetri, (microlepidoptere, sau coleoptere din familia curculionide), până la giganţii acestor popoare din ierburi: rădaşca, (Lucanus cervus, 9-10 cm), cel mai mare coleopter european ori, Ornithoptera alexandrae din Papua Noua Guinee, o specie rară şi frumos colorată a cărei anvergură a aripilor anterioare poate depăşi 25 de cm.(cât palma deschisă a unui adult). Fluturii au reuşit să cucerească toată planeta cu excepţia polilor, ei pot fi întâlniţi din cele mai aride deşerturi până în pădurile tropicale, iar pe verticală de la nivelul mării până la 6.000 de metri în Himalaya. La fluturi îmi mai place ceva. Frumoasele lor nume…feminine, (desigur la câteva specii): Aglaja, (Aglaia), Andromedae, Atalanta, Aurelia, Camilla, Circe, Daphne, Galathea, Ilia, Iolana, Lysandra, Lucina, Maera, Maturna opulenta, Niobe, Pandora, Roxelana, Selene, Thecla, Vanessa. Cum, ca să nu fac discriminări, există şi nume masculine coborâte de pe statui ori legende mitologice elene: Alexis, Apollo, Argus, Icarus, Orion, Osiris, Satyrus.
5. Fluturii au denumiri populare în limba română din cele mai diverse. Ne puteţi da câteva exemple?
Răspuns: Nu prea au, adică nu prea aveau. Denumirea ştiinţifică a grupului – Lepidoptera, derivă de la solzilor care, asemeni ţiglelor pe acoperiş, acoperă suprafaţa aripilor, numiţi în latină lepidos, ceea ce se traduce prin solzi. Denumirea ştiinţifică a fluturilor, precum a majorităţii fiinţelor vii cunoscute, se compune din două cuvinte, primul reprezintă genul, (cum ar fi pentru om, numele de familie), iar al doilea specia, (la om prenumele), care se scrie cu literă mică. Astfel fluturele coada-rândunicii se numeşte Papilio machaon (Papilio =genul, machaon=specia). "Pentru a înlătura acest deficit cultural – zice domnul profesor Laszlo Rakosy, autorul cărţii "Fluturii diurni din România" – pentru fiecare specie de fluture diurn prezent la noi în ţară, am propus o denumire populară, de cele mai multe ori legată de forma, culoarea, comportamentul sau planta pe care trăieşte specia respectivă." Câteva exemple:
Colias croceus - Gălbiorul migrator
Cupido minimus – Albăstrelul pitic
Vanessa cardui – Fluturele de scaieţi
Inachis io – Ochi de păun de zi
Aglais urticae – Vulpea mică – eu i-aş zice Urzicar!
Argynnis paphia – Mantia împăratului
Vanessa atalanta – Amiral
Apatura iris – Irizantul mare
Melitaea aurelia – Marmoratul Aurelia
Maniola jurtina – Ochiul boului
Erebia aethiops – Negriciosul tri-ocelat
6. La şcoală aţi avut elevi care erau pasionaţi de fluturi, de insecte?
Răspuns: Desigur! în fiecare generaţie (serie) de elevi am avut entomologi şi lepidopterologi. Curiozitatea, cărţile din biblioteca clasei, şansa observării păsărilor, insectelor, florilor în mediul lor natural cu toate simţurile şi nu doar teoretic, pasiunea unui bătrân dascăl pentru natură au fost poate atuuri importante pentru o parte din şcolarii mei. La acestea am adăugat todeauna lectura. Natura şi cultura sunt două cuvinte care rimează!
7. Cum se reflectă simbolul fluturelui în cultura populară românească?
Răspuns: Întrebarea ta îmi dă de gândit şi o să mă gândesc la o temă legată de simbolistica fluturilor în cultura populară românească. Există o mulţime de superstiţii legate de fluturi pe care le puteţi găsi cu mijloace internautice şi nu doresc să le copiez aici. în popor se spune că dacă vezi un fluture Cap de Mort (Acherontia atropos) nu este bine să-l omori deoarece acesta trebuie să ducă apa morţilor, iar dacă îţi intră un fluture în casă trebuie să te simţi binecuvîntat căci este sufletul cuiva din familie care a murit şi care se întoarce de dor. Pe de altă parte o superstiţie din popor spune că nu este bine să prinzi fluturi în mână deoarece colbul de pe aripi te poate orbi dacă îţi intră în ochi. Acest fapt nu este, oricum, recomandat deoarece fluturele nu mai poate să zboare dacă praful de pe aripi este îndepărtat. într-o străveche legendă românească fluturele era o fiinţă primordială. "Dintr-întîi era numai apă şî-ntuneric. Pe apă plutea o grămăjoară de spumă, iar în spuma ceea era un vierme şi un future. Fluturele a lepădat aripile şi s-a făcut om."
Simbolul fluturaşului este întâlnit mai mult sau mai puţin stilizat în ceramica tradiţională, în piese vechi de artizanat: ţesături, piese de mobilier, pe cozile lingurilor pe care erau filigranate în lemn şi alte simboluri animaliere, instrumente muzicale şi probabil şi altele.
8. Fluturii par a fi fiinţe foarte fragile. în ce constă puterea lor?
Răspuns: În transcendenţă! În eterna lor putere de a "învia" în fiecare primăvară. în instinctul magic de a se transforma (chestia asta se numeşte metamorfoză!) din "vierme" în fiinţă aeriană şi diafană. Diferitele popoare, dar mai ales culturi au interpretat metamorfoza (adică stadiile: ou, larvă, pupă, fluture) ca o eliberare a sufletului din corsetul trupului după moarte. în Orientul îndepărtat, brahmanii cred şi azi că în fiecare fluture sălăşluieşte sufletul unui om, reîntors astfel pe Pământ. Poate forţa lor stă în această fragilitate care nu va dispare decât atunci când planeta va fi arsă şi otrăvită!
9. Provocări ...altele decât fluturii?!
Răspuns: Cartea cu cărăbuşi! O timidă traducere, nu foarte exhaustivă a ghidului "Coleopteres d’Europe" - un determinator francofon cu 800 de coleoptere, adică insecte cu o pereche de aripi chitinoase, (cărăbuşi, buburuze, carabi, gândaci-croitor, etc.), insecte fascinante prin diversitate, adaptabilitate şi interacţiunea lor cu alte specii.
10. Dacă aţi descoperi o nouă specie???...
Răspuns ...aceasta s-ar numi Erebioara aureliana, un fluture pentru fiul meu, Aurelian, un fluture pe care o să-l desenez pe-o coajă albă de mesteacăn!
11. Surse bibliografice:
Ghidul fluturilor comuni din Parcul Naţional Munţii Rodnei - colectiv
Fluturii diurni din România - Laszlo Rakosy
Insectes de France et d'Europe - Michael Chinery
Guide des papillons d'Europe et d'Afrique - Tom Tolman & R. Lewington
COLLINS - Butterfly guide - Tom Tolman & R. Lewington
Reporter - Aurora Monica Oprişe
|