Mai

        Ultima zi a lunii mai

         "Ninge-n toiul verii" - o piesă de teatru radiofonic de pe vremuri a devenit realitate. Se pare că autorul prevedea de pe atunci schimbările climatice ce urmau, să urmeze. Fără glumă, acum! Val de rece! De la 25 la 5 grade! De două zile răpăie ploaia peste acoperişuri! A lapoviţat, iar la vârf a nins! Au dispărut insectele din intregul cuprins! Mă întreb cu îngrijorare ce s-or face puişorii de lăstun şi rândunică? Fac râie să stau în casă; ies în poarta şurii ce dă înspre grădină şi livezi; codroşi şi codobaturi proaspăt ieşiţi de la duş, sticleţi şi cintezoi zburliţi pe crengi îmbibate de apă; muscarii, cocoşarii, mierlele, mărăcinarii torquatus pe garduri şi parleazuri bureţoase de apă nu îndrăznesc să plonjeze în ierburile inundate. Un sfrâncioc roşcat s-a aninat în creanga uscată din vârful părului, pipăie vântul cu coada şi se uită c-un ochi la nori!? Prin aburi abia se văd patru aripi de şorecar! Vrăbii sătule de ştrandurile din streaşini, aterizează în brazdele de cartofi crescute cât genunchiul, sub frunza cărora s-ascund "bubureze decemlineata", americane! Din Colorado! Printre picături s-aud concerte matinale de sturzi uzi, cuci, fâse, de ghionoaie verde trasă la adăpost. şi concerte vesperale de mierle, greieri şi izvoraşi Bombina!
         Mă rog cu gândul tare;
         - Să vină lumina!
Asta a fost până pe la amiezi! După ora două de nămiezi s-a făcut lumină, aşa cum m-am rugat şi am ieşit la fotografiat, c-un amic ungur, mai verde!

         Lumina a venit! Duminică după amiază! Ieşire după ploaie! Cu mărăcinarii ce-şi cheamă puişorii bondoci să-şi usuce hainuţele pestriţe pe garduri. În răchitişuri larmă de preşcolari major, palustris şi caudatus, cerându-şi fiecare alocaţia. Incredibil cum toate au ieşit ca din pământ! La vânătoare odonatologică şi nu numai; pe umbrele de ombelifere tot felul de diptere! Prin mocirlişuri, libele, căluţi (Calopterygide), demoazele (Lestide), naiade (Coenagrionide); multe ploşniţe şi papioni. Mii, zeci de mii de mormoloci bufo, o şopârliţă tânără şi nevinovată! Au înflorit măceşii! şi-n aerul rece-pur se scaldă din nou lăstunii!

   Fete margarete

© yves hoza

» anotimpurile nordului       » splendori miniaturale       © yves & attila