Semne, însemne de Crăciun ...

         Vreme molicică, pâcliş, nu se vede nimic, doar umbra corbului peste acoperiş...

         Pe arabescuri de crengi, muguraşi de arin şi conuleţe pitice, am să vă povestesc cândva legenda arinului care voia să fie brad!

         Borhot glazurat, însetat de gândurile ce le-aş vrea să-l fi îmbătat!

         Colaci-cozonaci pentru ciocănitori, din rondele, carote de lemn păros! Felii de lemn putregăios, plin de omizi ca stafide aruncate-n aluat!

         Frunze cărunte, cuşma păsărarului aruncată peste frunte, pe-o crangă de vişin pi-o care-o căzut omătul neînceput!

         Ideograme japoneze scrise sub tălpi, prin pomi, săgeţi de scoarţă, păsări de cârmoajă, hieroglife din urme necunoscute pierdute-n zăpadă.

         Şî vin târâş, cu mine-n gând povestaş, când dau să mă spăl, uitând că nu-i vară-mi rănesc mâinile-n apa-ngeţată din lighenaş!

         Foc adormit, suflet burculuit. Pe trei boabe de jar, cât trei grăunţe de mălai, arunc o coajă din butuc de fag. Ating spatele uşiţei sobiţei şî trei puncte, ca trei aluniţe de funingine se tipăresc pe încheietura falangelor...

         Construiesc pe cuptorul subţiat de rugină şi foc un turn de lemne de fag, care lasă miros aburos de coajă umedă, apoi o fântână din ciocălăi pe podele, pentru focul de dimineaţă! Asta da! Viaţă!

         Dex:

burculuit = tulburat, neliniştit.
ciocălău, ciocălăi = s.m. (reg.) 1. ştiulete de porumb ără boabe. 2. partea de jos a strujanului de porumb cu rădăcina rămasă în pământ, după ce a fost tăiat porumbul; cocean, ciocan, cioclej, tulean. 3. con de brad. 4. ciupercă veninoasă. 5. ciucure, cănac.


   Cozonac pentru ciocănitori

© yves hoza 30 Decembrie 2011

» anotimpurile nordului       » splendori miniaturale       © yves & attila