Sâsâiţii lui Moş Nicolae

     În ograda şcolii... Mă întorc cu Denis de la şcoala grădinarilor. Rămurişul molizilor gemeni, între care un meşter tâmplar a montat acum o mie de ani o poştă care s-a sudat cu cei doi arbori alcătuind o laiţă, se pudăresc cu argintiul subţire al primului omăt. Interceptez printre cetini un cântecel abia audibil: sâsâituri subţiri, scârţâituri de şoricei, clinchete înalte, fine şi penetrante terminate în caligrafiate fiorituri.
     - Ţin' ţă ţie? Ţin' ţă ţie? Piţigoi de brădet, ori de cer, codaţi, cojoaică? Nhîm! Denis priveşte extaziat printre conuleţe atârnate sub rămurele şi tot exclamă:
     - Ceee drăguuuţ, ce drăguuuţ!!!
     Urmăresc asfixiat, de teamă să nu alung globuleţele vii şi agitate, agăţate de capetele atârnate ale crengilor cu ace verzi şi şoptesc în abur aproape de urechea copilului: a-u-şel, a-u-şei. De pe cucuruzii răşinaţi se scutură puf ceresc. Un înger de la Smurdu Divin priveşte cu luneta în jos şi ce vede două fiinţe înţepenite cu nasu-n sus în curtea şcolii din Anieş: un moş ş-un copil îngheţaţi de emoţie.
     - Salvează-i, Doamne-Doamne! îngaimă îngeraşul Arafat.
     - Care-i năcazu? sări Moş Nicolaie. Care-i baiu'?! Cobor eu să-i dezgheţ cu nuiaua, urzica ori scaiu'!?
     - Pruncul e nevinovat, şopti ceva mai tare îngerul Ariel, încât băscuţele de omăt de pe creştetele arborilor se scuturară pe băncuţa de tei. Da', la moşulică, dăi, arde-l cât vrei!
     - Hei, hei, îşi strecură sfântul Petru, barba printre ei. Iertaţi-l pe moş Pintilie. Apoi, arătând cu toiegelul de arinaş spre canapeaua de nori bumbăcoşi, zise cu glasu-i sfânduios:
     - Hai, să ne uităm tustrei la auşei!
     Teme! Scrieţi sinonime pentru cuvinţelele: poştă, laiţă, a pudări, bai! Căutaţi informaţii despre cele două specii de auşei din ornitofauna României: Auşelul cu cap galben - Roitelet huppé - Regulus regulus şi Auşelul sprâncenat - Roitelet triple-bandeau - Regulus ignicapilla.
     Ştiaşi că! Cele două specii au o talie foarte mică, fiind cele mai mici păsări din Europa. Au o lungime de 8-12 cm şi o greutate de aproximativ 20g?
     În limba franceză "roitelet" înseamnă: regişor, prinţişor?
     Există şi alte specii de auşei:
     Auşel cu coroană rubinie - Roitelet à couronne rubis - Regulus calendula
     Auşelul din Madera - Roitelet de Madère - Regulus madeirensis?!
     Nb. Text revizuit - 05.12.20.


   Seminţe d-argint

© yves hoza 5 Decembrie 2020