Şarpele negru al asfaltului fierbinte

        Uraaa, uraa, avem asfalt! Betooon! ...am vrut să strig! Apoi mi-am stăpânit acest prim impuls, mi-am oprit această primară răcnire!? Avem! Neted, curat, strălucitor, atât cât va ţine, va fi bine! Am dedus de aici, oarecari avantaje: nădragi mai curaţi, economie la pingele, aruncat opinci, casat ciobotele! Dar şi, oarece dezavantaje: genunchi juliţi, vitezomani, garduri rupte, animăluţe lovite. Avem drum "drept"?! ...dar pustiu! Unde regele Moloz se instalează, mama Natură se îndepărtează. În tot răul un pic de bine, în orice bine o doză de "răutăţi"!?

        Şarpele negru al asfaltului fierbinte are, conţine şi toxine! Avem pantofii curaţi, nu mai umblăm cu saboţi, nici cu catalige, dar trebuie să fim mult mai atenţi la picioarele noastre! Nu mai purtăm galoşi, dar, au dispărut găinile care se scăldau în colbul drumului. Avem drum bun, dar fără glodul moale din mijlocul uliţei nu se vor construi cuiburi de lăstun deasupra ferestrelor pe lucioşii pereţi de rigips! Aveam linişte şi răbdare, nu mai avem timp şi pace. Avem rapiditate, ne grăbim, ne risipim, dar nu mai suntem gospodari aşezaţi, ne pierdem în treburi mărunte care să facă bani! Avem ...dar nu vom avea ...avem de toate, vorba cântecului, dar-îs cam ...alterate!? Aşa că ...Trăiască, TAXIUL, stăpânul nostru!!

        Autostradă, şosea, stradă, drumeag, uliţă, potecuţă, fiecare-n viaţă bate o cărare. Aşa cum spuneam într-un îmbătrânit articol prefer asfaltului civilizaţiei, poteca mea de lut cald şi moale. Aş fi ingrat să nu recunosc că-mi place să fiu curat. Eu, însă am rămas cu nostalgia drumurilor de la ţară cu marginile împodobite de cicoare, muşeţel , răciţi şi arinaşi, întovărăşite de câte-un pârâiaş, cu uliţe lăturalnice în care o laiţă din doi butuci şî o scândură lată era stăpână, ulicioară din care se răsfirau apoi cărări subţiratice, peste care, zburător fiind, duceam iubitele pe Lună. Necunoscute-s drumurile vieţii, ar trebui să ştim, să citim în liniile frunzei din palmă, ca să le ghicim?! Nu mai este ce a fost, ce este nu va mai fi, acesta-i scursul lumii!? Care-i rostu'? Aşa că ...las' să moară SUFLETUL, robul nostru!?


   Şarpele asfaltului

© yves hoza 12 Noiembrie 2016