Note naturaliste de ianuarie

         Atmosferă primăvăratică, câteva grade peste 0! Observaţii interesante în mica luncă a Rodnei; 30 raţe mari, vreo 9 masculi cu gât verde sticlos; mierle de apă la campionatul subacvatic, lucrând la genoflexiuni mititele pe plăcile de gheaţă de la mal, groase cât slănina porcului de-un an?!!
         Piţigoi de vreo 5 neamuri (major, palustris, caeruleus, ater, montanus), o ciocănitoare verde şi câteva pestriţe bat tamburina în capete din trunchi uscat de păr pădureţ; mă întreb dacă nu-i prea devreme pentru asemenea manifestări sonore; dar cocoşarii le îngână şi ei cu glasuri tremolate.
         Doi corbi trec vâjâind "la firul ierbii", (le văd prin lentile "bărbile ţepoase"), iar un şorecar cocoţat pe un ciot capitonat cu muşchi îşi ia zborul speriat de umbra mea uriaşă, alungit desenată de soarele în asfinţit pe coasta bălţată cu norişori de omăt şi pete cafenii ca o vestă de camuflaj! Bietele păsări nu ştiu încă să facă deosebirea dintre un vânător şi un ornitolog!!!
         Când să fac stânga-mprejur, aud piuituri ciudate în molidişul de sub măgură; fac inciudat încă un stânga, urc vreo două sute de metri, scanez furios orizontul de lângă tâmpla dreaptă a colinei şi văd două forfecuţe, care au venit cine ştie de unde să mă salute!
         Picături din streaşini şi ciripituri de piţigoi amăgiţi de vremea primăvăratică. Aceleaşi neamuri de piţigoi, cârduri de cocoşari şi gaiţe în concert de fluierături, scârţâituri, miaunături ţi uşoare croncănituri tandre; un pănţăruş printre vreascurile unui gard alcătuit din crengi şi nuiele de alun; câţiva mierloi agăţaţi în vârfuri de molizi, ca nişte umbre chinezeşti pe-un fundal de cer albastru...
         Domuri (muşuroaie mari) de Formica rufa, devastate de ghionoaia verde; pe buturugile încălzite de soare, care mai poartă căciuliţe de omăt se văd insecte minuscule: nişte paianjeni microscopici (acarieni), iar printre muşuroaiele de cârtiţă, unele ieşind din zăpadă ca nişte vulcani miniaturali, urme de-a valma, încrucişându-se pe omăt: lăbuţe şi nişte paşi mărunţei; oare, ce-i?! Am văzut şi făptaşii: o nevăstuică, (Mustela nivalis), o vulpe, câţiva iepuri ...

   Note naturaliste

© yves hoza

» anotimpurile nordului       » splendori miniaturale       © yves & attila