Noroacele zilei de azi, care prea repede-a devenit ieri... alaltăieri...

        Meteo

        S-arată nori mâzgăliţi pe margini cu dulceaţă de trandafiri, apoi dintr-o dată balcoane celeste de bumbac şi vată, mai apoi aisberguri aeriene împinse-n tâmpla măgurii de vânturi polare...

        Bureţi

        Covoraşe albe şi lipicioase de Phlebia se-ntind peste putregaiul scorburilor de răchită, o tufă ofilită de ghebă pucioasă pe altă cioată.

        Flori

        Câmpu-i presărat zgârcit cu fire de ciuboţica-cucului, picături albastre de rotunjoară, chipuri de păpădii care nu seamănă la faţă niciuna cu cealaltă, covoare rotunde de urzicuţe roşii pe locul podinilor de clăi, flori albuţe de vişin sălbatic şi mai mărunţe de păducel şi porumbar, toporaşi spălăciţi, lipiţi de pământul înfrigurat, corole galbene de rostopască, tufănele de sânzâiene, frunze crestate de ciocu-cocoarei, săgeţi de măcriş cu gust de vitamina C.

        Insecte

        Scormonesc după metoda "CIOFLEK" pe sub buturugi şî crengi uscate întipărite-n pământ: ploşniţe, (Pyrrhocoris apterus) numite de amici francofoni: le Gendarme, (jandarm) le Suisse, (elveţian, tirolez aş zice io), le Cherce-Midi (Pierde-vară?!) - probabil din cauza "uniformei" de culoare roşie cu fireturi negre, apoi un alt sugător (Prostemma aeneicolle) cu hăinuţe metalizate, păianjeni-lupi, (Pardosa) pe sub podini de clăi, puişori de greierici cuprinşi de tremurici în galeriile lor subterane, în vreme ce un fluture gângav zis coada-rândunicii (Papilio machaon) se zbate printre fire încâlcite de iarbă palidă.

        Păsări

        Primăăă ...brrrr ...iarna! Primii codroşi de grădină, primul lăstun întors din drum de iarna care revine, mierle gulerate, sturzi de vâsc ...dar şi ...oaspeţi de iarnă: mugurari şi scatii! Codroşii scârţâie lugubru pe acoperişuri, mierlele fluieră trist prin tremurătoare hăţişuri...

        Despre mine...

        ...mi-e bine! N-am renunţat la garderoba de iarnă: izmene, ciorapi de bumbac, cuşmă, şi, ca bunu' Liviu, nici n-o să mă răzgândesc până prin întâi august, pentru ca în 15 ale aceleiaşi luni să le îmbrac iar(n)ă ...doar mănuşâle le-am pus de-o-parte, ca să pot răsfoi filele despre melcii dintr-o carte. Stau în cămara mea de vară, ca bursucu', doar prin gaura cheii îmi scot nasu' cât tirbuşonu', storc în sticle cu gura mică, siropu' de urzică. Răbdare! Şi pentru mine zilele aceste au fost o încercare, să văd dacă mai are moşu', putere de studiu, aplecare spre cercetare, forţă de învăţare, o ţâră de concentrare?!


   Mierlă gulerată

© yves hoza 20 Aprilie 2017