Moş Ylie - Botgros

        După ce madam Gripa (nu m-a dat de pământ) m-a trântit la pat am schimbat domeniul şi meniul lichidelor! Am trecut de la alcoolemie la fitoterapie şi gemoterapie. Aşa că am despachetat plante, flori şi rădăcinuţe din caserole şi cutiuţe şi m-am pus pe păscut. Apoi am început să prepar, (în fiecare zi alt sortiment) ceaiuri de muguraşi, din tot ce-am găsit prin grădină: coacăz, zmeur, soc, alun, salcie, măr, prun, cireş, vişin, la toate le-am regăsit rostul şi gustul! Mâine am să fac o preumblare până la PARC ca să recoltez câte-un pumn de muguri şi mlădiţe de dud, nuc, molid, tuie, scoruş, iar duminică să dau o raită spre Poderei ca să-mi umplu buzunarele pufoaicei cu muguri şi crenguţe de arin, fag, carpen, paltin, porumbar, păducel şi ce-oi mai găsi prin pădurile de pe măgurile pustii. Dar pe firul văii mai adăpostită de rafale pleznitoare şi reci mă întâlnesc cu mugurari, mătăsari, corbi, cioroi, cocoşari, piţi-cam-goi, vrăbiuţe de soi. Ce-or mai râde pruncii agăţaţi pe garduri şi băbuţele mirate ieşite-n praguri, (scene ca la ţară, vorba lui Coşbuc) la vederea unui moş gârbovit ce coboară pe drumeagul hleios cu o sarcină de smicele, cu buzunarele doldora de nuci, alune, măceşele.

        - Hei, lele Măriucă, şopteşte-n colţul năfrămii, o bunică, n-o fi ăsta vraciul de la Cârli-baba?
        - Ba bine că nu, că-i mort de vreo 50 de ani!

        Cobor cu vântul împins de la spate îs un moş cu nasul mare şi păros, de la o oarecare depărtare, îmi spunea pădurarul Mihai că mă vede ca o pasăre tristă şi caraghiosă - un botgros. Greu aştept, măi dragă cu lacrima frigului înţepenită ca un ac de gheaţă în colţul ochiului stâng, să ajung la cămăruţa mea caldă şi, să sorb, alături de tine, pe scăunel la gura sobei cu mîinile degerate pe ulcica fierbinte din care iese abur aromatic de răşină, ceaiul de muguraşi. Tu ...stai aici lângă mine ...să nu mă laşi!

        Note

        1. Gemoterapia este noua fitoterapie care utilizează ţesuturile embrionare ale plantelor (aflate în faza de diviziune celulară), numite şi ţesuturi meristematice sau meristeme, pentru detoxifiere celulară şi implicit pentru refacerea funcţionalităţii celulare. Ţesuturi vegetale embrionare: muguri, mlădiţe, amenţi, radicele, sevă,etc. Gemoterapia poate fi considerată şi o punte de legătură între alopatie şi homeopatie.
        2. Numele românesc al speciei este foarte inspirat - botgros - datorită ciocului masiv, puternic. De asemenea, şi musculatura este foarte puternică pentru o pasăre de aşa mici dimensiuni: muşcătura poate dezvolta până la 50 de kilograme per centimetru pătrat, suficient pentru a sparge sâmburi de cireşe sau prune.
        3. O rudă apropiată dar foarte depărtată - Botgrosul cu cioc de fildeş - Grosbec errant (Hesperiphona vespertina).
        4. Smicea, smicele = Ramură roditoare, specifică mărului şi părului, subţire, flexibilă, lungă până la 30 cm, cu toţi mugurii vegetativi.
        5. Mugurar = panou pe care se lipesc sau se leagă bucăţi de crenguţe, lăstari, mlădiţe cu muguri sau amenţi - un fel de ierbar de dimensiuni mai mari care să cuprindă specii de arbori şi arbuşti; acesta poate prezenta şi eşantioane de scoarţă şi/sau lemn, plicuri cu seminţe.


   Muguri de nea

© yves hoza 10.02.24