Mărul bun şî bătrânu'

         Esperimente cu mere: în farfurie (desert), la borcan (compot şi dulceaţă), coapte la tavă în budinci, plăcinte şi prăjiturici, în budeşcă la murat, puse la uscat, înşirate pe aţă pentru zeamă de leac la maţă, la butoiaş (oţet), la butoi cu doagă (borhot), la păhărelul lui Ylie lichid aromat şi subţire, ori alte mere ispititoare furate de la sânul Hesperidelor, ba-i fructul oprit din Paradis ori mărul Discordiei şi câte alte mere de la Adam şi Eva, căzute în capul lui Newton până la mărul Apple! Cât despre mărul pădureţ, un asemenea fruct e bun anestezic la maxilar, strepezeşte limba şi-ţi face gura pungă, dar, după ce-l pişcă un pic frigu' şî-l pârleşte niţel bruma, ţucărul din sânge i se desface şî devine zemos, dulce acrişoru, samănă oleacă cu omu ca mine de bătrânu'!


   Tablou cu măr luminos

© yves hoza 15 Noiembrie 2014

» anotimpurile nordului       » splendori miniaturale       © yves & attila