Lucrurile şi lucrările unei zile de Duminică

        M-am chiorât după fluturi subţiri şi gândaci nocturni, cules-am bucheţele de busuioc verde, am fabricat parfum din cinci fire de lavandă cu apă curată, am zărit câteva floricele pe crenguţa lăstărită a vişinului chinuit din ocol, mi-am făcut drumuri printre maiestuoase gladiole spre crengile dejdinate ale socului împodobit cu ciorchini de mărgele negre, printre care fac tumbe zburătoare codroşii, am împlut o vidără de mere şî pere mălăieţe cu oareşce intenţii mârşave vizavi de-un compot îndoit cu un altfel de lichid ş-aromat cu o crenguţă de şovârv, apoi altă potecuţă c-o ulcicuţă spre murătura de afine, lângă care am aşezat un pahar mov cu floricele aromate spre delectarea ş-ochiului nu doar a papilelor gustative. După atât-alergătură am dat o tură printre castraveţi, ceapă roşie, mărar şî ţelăr pentru o salată delicată, păcat că n-am avut decât o tomată. Am scos de la răceală câteva fleşcuţe imediat atacate de viespi bucătărese care-au şi început să răzuiască sărmăluţe pentru puişorii carnivori, dar n-am stat prea mult pe gânduri ş-o-dată am aruncat pe cărbuni fleicile împodobite cu legume şî groşcior. Marele sfânt Ylie bucătar a dat o supă de ploaie aşa că a trebuit să acopăr bucăţelele cu un fideu, dar uite-aşa a sporit mujdeiul din blidişel! În răcoarea duşului celest mi-am aranjat masa pe târnaţ pe-o merindare veche pe care-am pironit-o ca să n-o ia vântul c-o sticlă de "Matas Verdes", un vin adus de văru' Sidi, tocma din îndepărtata Espana! Ahhh, prea-deajuns, până peste cap, la urmă într-o covată cu aqua verde(a) barba de ţap mi-am spălat!

Temă

Ex. 1. Explicaţi regionalismele: dejdinat(ă), vidără, ţelăr, fleşcuţă, groscior, fideu, târnaţ, merindare, covată!


   Matas Verdes

© yves hoza 13 August 2018