În chilie la Ylie (II.)

        Ploaie, frig de vară ...n-am lumină pe-afară, unele flori se gândesc dacă să mai răsară?! Pusnicu Ylie stă-n chilie. Miroase-a tămâie de cătuşnică-n a sa sihăstrie! Se uită moşu-n cer şi nu vede nimic. Priveşte printre frunze, pe sub rochiţele de puf ale păpădiilor, se zgâieşte la pânze de păianjen şi solzi de fluturi, se holbează la viespi subţirele şi bondari bondoci, scormoneşte cu ochii (ptiu, nu le fie de deochi!), prin muşuroaie ori stupi şi se-ntreabă: Cât de mare poate fi Universul mic?!

        Nb. Şi uite aşa mi-am făcut și LECŢIA! Grupul CHI! Spor la Lectură! Preumblare plăcută în Natură! Chilie, Pinocchio, chimen, chiră de baltă, chifteluţe, chiropter, Chiraleş, chitară, Chira Chiralina... am vrut să adaug şî o ţâră de chintesenţă ....dar n-am mai avut de unde!?! :-)

        chintesenţă = 1. (În filosofia scolastică) Substanţă eterată, considerată al cincilea şi cel mai subtil element, extrasă din corpul care o conţinea şi despărţită de celelalte patru elemente, mai puţin fine. 2 Element esenţial din ceva. 3 Elementul cel mai ales, cel mai subtil Cf. lamură, miez, floare.


   Lumânarea din chilie

© yves hoza 05 Mai 2020