Impresii dezlânate

         Ca tăt omu'

         ... năcăjât, în sara asta sunt, nuş' de ce, cuprins de-un val de bunătate! Vă dăruiesc câteva bijuterii de platină, căzute din streaşină! Astăzi, tezaurul s-a cam ...topit! Ce vă mai pot oferi, dacă mă găsiţi pe câmpul alb?! Mâneci din scoarţă de arbore, mănuşi din lână de muşchi verde, cuşme de omăt, pălării de fân mucegăit, mere degerate, pene împestritate, prune mumificate ramase pe crengi solzoase, alune perforate de alunari, nuci uitate de gaiţi prin scorburi, coţobrele, câcăcele, hecempece de prin tufe ghimpoase, scăunele din buturugi, măsuţe din lespezi de piatră, lingurele şi cuţitele din piatra moale de marnă şi pe deasupa a toate, inima mea moale de burete.

         Raport păsăresc

         ...încheiat azi, 20 ianuarie, 2013, cu ocazia patrulării în zona Valea Caselor, menţionez că nu am observat nimic deosebit, decât ţigănime prin livadă şi pe sub poala măgurii: coţofene, gaiţi, ciori, corbi, alunari. Pe susul pârâului, prin arini, răchiţi, tufe pleşuve de soc, mestecănei, doar piţigoime ...mai ales codaţi din cei care se dau peste cap; mai târziu, însă, am zărit cocoşari, mugurari, o verdoaică, o suroaică, presurele cu nemiluita. Cam atâtica!

         Prin Nordul

         ... nins ş şi îngheţat, o raită duminicală matinală! Nici pană de mătăsar! Nici zilele trecute. S-au evaporat brusc, subit şi instantaneu, deşi mai sunt rezerve de hrană. Dacă băieţii vor reveni eu le-am păstrat un blid de coţobrele, adică o farfurie cu porumbele (catillus cum prunus spinosa)! Prin Nordul inimii e bine şi plăcut ca la mine-n cămăruţă. Parfum de mere, aromă din ceai de toporaşi culeşi în aprilie trecut, miros de răşină de la o cetină, agăţată într-un cui lângă sobă. Păcat că sufletul meu e smuls din bună-starea lui de griji lumeşti.

         Azi, într-o clipă de lumină

         ...am făcut urme de paşi pe asfaltul înmuiat al zăpezii. Pe câmpul albicios, înţepat cu tulpiniţe uscate de morcov sălbatic, cicoare şi scaieţi-ciobăneşti, câţiva sticleţi ciuguleau seminţe de salvie topită. N-am prins "făptaşii", doar firele aplecate pe omăt şi furate de semincioare, apoi mi-a părut rău tare, că am deranjat "papagalaşii" de la masă...


   Scoarţă arsă de paltin

© yves hoza 20 Ianuarie 2013

» anotimpurile nordului       » splendori miniaturale       © yves & attila