Fluturi albaştri, aripi de azur

      Familia Lycaenidae

      Cuprinde fluturi de talie mică, anvergura aripilor anterioare fiind sub 45mm. în cazul speciilor euopene. Această familie cuprinde aproape 6 000 de specii, circa o treime din fauna de lepidoptere diurne de pe glob. Cu toate că reprezentanţii acestei familii sunt răspândiţi pe întreaga planetă, majoritatea speciilor apar în zonele tropicale. în Europa zboară aproximativ 120 de specii, în România circa 47, iar în Munţii Rodnei au fost semnalate 25. Numeroase specii din cadrul acestei familii prezintă un pronunţat dimorfism sexual, masculii având partea dorsală a aripilor de culoare albastră sau roşu metalizat, în timp ce femelele sunt mai mult sau mai puţin brune.

      Aripi albastre, solzi de azur, aripioare de libertate la îndemâna noastră, care foarte adesea ni se aşază pe creştete, pe umeri, pe degete transpirate, ori, ca să fac o glumă, se agită prin stomac ca să dea ghes iubirilor noastre, asta-mi aduce aminte de câteva bătrâne versuri scrise de mine... Ninge-n solzi de fluturi şi ţigle de peşti,/Unde sunt eu, oare? Dar tu, unde eşti?! Petale zburătoare care poartă speranţă prin grădini înmiresmate şi pajişti înflorate, picături colorate stropite de spiriduşii ierburilor peste viaţa noastră noastră tristă, peste traiul nostru gri! Cât timp fluturi există, Speranţele Terrei nu vor muri!

      Un caracter aparte al speciilor de Lycaenidae este mirmecofilia, adică asocierea cu diferite specii de furnici. Numeroase larve de Lycanidae prezintă pe al şaptelea segment abdominal o glandă care secretă un lichid dulce, irezistibil penttru furnici. Această caracteristică a permis evoluţia unei asociaţii simbiotice (dar uneori şi de parazitism) între larvele de fluturi şi furnici. Pe scurt, furnicile atrase de lichidul dulce secretat de larva de fluture îi conferă acesteia în mod indirect protecţie faţă de prădători, iar în unele cazuri furnicile chiar aduc larva de fluture în interiorul muşuroiului. Se apreciază că aproximativ trei sferturi dintre speciile acestei familii sunt asociate, în stadiul de larvă, cu diferite specii de furnici.

      Iată cum în această înlănţuire a viului există tainice relaţii, secrete colaborări, asocieri incredibile şi inedite între insecte absolut diferite. Multă lume s-ar întreba ce legătură ar fi între o insectă terestră şi una a aerului, între hărnicia pământului şi melancolia văzduhului, între "greul" feminin al muşuroiului şi uşorul prinţ al vântului. Ei, uite că există prietenii misterioase la speciile mirmecofile din familia Lycenide, la care, larvele din primele două stadii se hrănesc cu material vegetal, apoi sunt adoptate de furnici doică, transportate în furnicar, unde se hrănesc cu ouă şi larve de furnici sau sunt hrănite cu o pastă recurgitată de aceleaşi insecte. Iată cum, ar trebui să-nvăţăm de la toate! Ia, hai, hei "...du-te la furnică să vezi povara ei!" De-nvăţat de la omidă ..."că nimeni nu-i uitat." Asta e de memorat! O alcătuire simbiotică de pământ proaspăt şi zefir curat. O simbioză între lutul viu şi diafanul azuriu!

      Specii:

Hamearis lucina - Fluturele cucului - singurul reprezentant în România şi Europa al familiei Riodinidae, care are vreo 1000 de specii răspândite, cu precădere în regiunile neotropicale.

Familia azuriilor

Aricia agestis - Albăstrelul osului iepuresc
Celastrina argiolus - Albăstrelul de cruşin
Cupido argiades - Albăstrelul cu codiţă mică
Cupido minumus - Albăstrelul pitic
Cyaniris semiargus - Albăstrelul trifoiului roşu
Lycaena alciphron - Fluturele violet
Lycaena helle - Fluturaşul violet
Lycaena hippothoe - Fluturele mare al focului
Lycaena phlaeas - Fluturaşul roşu al măcrişului
Lycaena tityrus - Fluturaşul cenuşiu al măcrişului
Lycaena virgaureae - Fluturele roşu al măcrişului
Lysandra bellargus - Albăstrelul azuriu
Lysandra coridon - Albăstrelul argintiu
Maculinea nausithous - Albăstrelul ciocolatiu al furnicilor
Plebejus argus - Albăstrelul Argus
Polyommatus dorylas - Albăstrel cu dungă albă
Polyommatus icarus - Albăstrelul comun
Polyommatus thersites - Albăstrelul comun nepunctat
Pseudophilotes schiffermuelleri - Albăstrelul mic al cimbrişorului
Satyrium w-album - Codiţa ulmului
Callophrys rubi - Codiţă verde

      Nb. Şi încă 4 specii re/descoperite cu ajutorul ...aparatului foto

Glaucopsyche alexis - Albăstrelul lui Alexe
Lycaena dispar - Fluturele de foc al măcrişului
Thecla betulae - Codiţa de livadă
Cupido decolorata - Albastrelul decolorat

      Dex:

Mirmecofil = organism care trăieşte împreună cu furnici;
Mirmecofilie = a trăi în asociere cu furnicile.

      Surse bibliografice:

Ghidul fluturilor comuni din Parcul Naţional Munţii Rodnei - colectiv
Fluturii diurni din România - Laszlo Rakosy

© yves hoza