Fabrica de sticlă rece

         Privatizarea (I.)

         Treaba cu privatizarea "Fabricii de sticlă" făcută ca de obicei la începutul lui februarie mergea "beton"! Materie primă aveam din belşug: apă plată, curenţi de aer rece şi răbdare atâta cât stă ursul cu coada-n apă. Aveam gata statuete de cleştar, sticle şi pahare, ceşcuţe, carafe din porţelanuri fine, coroane din arginţi pentru regi şi prinţi, scrumiere, căni, farfurii cristaline, păsări şi bijuterii de jad transparent ...eram pregătit să-mi extind producţia la esport cu ace, cuie, piroane, ţăruşi şi alte gadgeturi de senzaţie pentru Wampiria, Malaska şi Sudanema şi să devin un miliardar plenipotent! Dar, (mă inervează că toate poveştile au un "dar") astăzi după-amiază cînd am inspectat marele hangar, catastrofă, dom'le, Ca-tas-tro-fă!!! Apă pe duşumea, iar din vitrine se scurgea tot argintul viu. Varză lichidă, nene! Zici că nu se "moare" din asta?! Cioburi, bucăţi de glajă din loc în loc! Ce noroc, care noroc, că-mi vine să sparg tot!... Un, doi, trei şi respir adânc. Asta-i vere! Anul care vine, voi închiria o fabrică de frigidere.

         Cleveteala (II.)

         Sâsâie pe după garduri şi prin târnaţuri babele clevetitoare din Munţii Rodnei.
         - Glăjaru, glăjaru ...a dat ...
         - Ci ...ci ...cine, haaa? Ceee, haaa?
         - Glăjaru, glăjaru a dat fi ...filament!
         - Care, glăă ...tuluoaie, aşela cu făbrica de frig?!
         - Vaaaai de capu şî de cucu lui!!!...
         Da, nu-i drept! E adevărat că se lucrează doar pe schimbul de noapte până dimineaţă şi am mai redus din personal, lucrează doar Vasile Frigulescu, Ion Geraru şi Grigore Crivăţ, dar în rest treaba merge "tun"! Aşa că babelor, slabelor, cotoroanţelor, ştirbelor ciocuţu' mic! Că altfel vă ţin la noapte în uliţă, sub stele pân' or să vă clănţăne şi ultimele măsele! Una mai mărunţică, gheboasă lasă capu-n jos şi scoţându-şi nasul de acvilă de sub broboada neagră albită de bură declară:
- Doamne, doamne, ce patron fioros!!!

         Schimbul III.

         Plâng, nu disper! Grigoraş va rămâne şomer. Deocamdată Frigulescu şi Geraru lucreaza vreo şase oare. Apoi o lasă mai moale, probabil din pricina durerilor reumatice de şale! Le-am dat să lucreze vase filigranate şi vaze translucide în care să încrusteze fire de salvie şi cetinioare de brad. Opere de iarnă sub noul brand. "NATART"! Sper să-mi meargă afacerea şi să nu-mi îngheţe profitul măcar până la finele lui februarie! Ş-am să-ţi dăruiesc un palat de cleştar, măi Mărie! Apoi n-au decât să vină inspectorii lui Martie şi să-mi declare, vorba babelor, "filamentul", măi frăţie!

         Fabrica ...(program redus IV.)

         Program redus la fabrica de glajă. Ultima expoziţie în haină de gală! Ş-apoi un curs de recalificare profesorală! Hornar (coşar adicătelea)! Am pile la don' primar! Băiat tânăr şi cinstit! Aşa că mai uşor cu focu', mai domol, mai blânduc. Atenţie, donc la focărit!

         Fabrica de ...cioburi (V.)

         Ultime bijuterii de sticlă rece se lichefiază! Cioburi curgătoare se transformă în abur răcoros, în pene invizibile ori puf şi zboară în văzduh! Reîntrupări î.n sticloase arătări de pe Tărâmuri Imaginare! Păsări din alte zări: mătăsari încondeiaţi, măcălendrii rubinii, corbi corax cu ochii de onix, caprimulgi încleştaţi, delfini zburători, aripi cu pene de ametist, papagali cu cioc de agat. Ylie s-a reîncarnat! Din sticlar terestru cu tălpile-n glodul cleios în hornarul care umblă somnambulic pe şindrile şi ţigle de acoperiţuri ş-apoi în Poetul Imponderabil!

         Dex:

         IMPONDERÁBIL, -Ă, imponderabili, -e, adj. Care nu are greutate; care se află în stare de imponderabilitate. Fig. Imperceptibil; subtil, insesizabil. Din fr. impondérable.


   Aripioara de sticla

© yves hoza 15 Februarie 2015