Exerciţii de poantilism...

        ...cu fulgi! Pictură cu bobiţă de ploaie şi puf pe sticlă! Munci herculeene! Tablouri din cretă topitoare, crochiuri din cerneală divină şi pene. Desemne cu hieroglife şi alte indescifrabile semne. Pesemne acolo sus, cineva se joacă cu inima noastră mică, neajutorată, tremurată, emoţionată şi din ce în ce mai des pătată de cicatricile trecerii. Ale aşteptărilor, ale dragostelor! Tic-tac, tic ...uzată. Ceas-Ornic sângeriu care se opreşte dintr-odată! Unde eşti meşter fierari să vii şi să repari! Uite, pune dumneata, pune, punte, puncte, puncte de sudură jur-împrejurul ăstei bijuterii. Puncte peste puncte de iscusit zugrav, împunsătură lângă împunsătură cu ac în alesătură de cucernică cusătoreasă, picătură cu picătură curgătoare în despicătură să disloce inima de rocă dură. Răbdare îngerească! Migală! Meserieee! E mai greu decât mersul pe sârmă sau culcatul pe cuie. E altceva decât mersul pe poante sau a face poante, bădiţă Ylie!

        Dex:

        Poantilism, s. n. Procedeu folosit în pictură, care constă în descompunerea petei de culoare în puncte şi liniuţe de culori pure, ca un mozaic, din al căror amestec optic rezultă tonul dorit; şcoală de pictură modernă care foloseşte acest procedeu. (Scris şi: (după fr.) pointilism) Din fr. pointillisme.

        poană, poante, s. f. 1. Momentul cel mai de efect, punctul culminant al unei glume, al unei epigrame, al unei anecdote; ceea ce dă expresie, vioiciune unei opere literare sau artistice. 2. Extremitatea anterioară a piciorului unei balerine; vârf. Porţiune a piciorului unei balerine cuprinsă între gleznă şi degete. Poziţie în baletul clasic, executată de obicei de femei, care constă în ridicarea şi deplasarea pe vârful degetelor şi cu falangele bine întinse, cu ajutorul unor pantofi speciali legaţi de gleznă. (La pl.) Papuci speciali, cu vârful alungit şi întărit, legaţi de gleznă, pe care îi poartă balerinele. Din fr. pointe.


   Sabia primăverii

© yves hoza 5 Aprilie 2015