Caietul tabărei de vară

        Tabăra cu poveşti

        Mai aştept, mai aşteptaţi, mai aveţi răbdare, lăsaţi-o mai moale, lăsaţi-mi lucrurile, locurile, întâmplările, întâlnirile, lecţiile, dansurile, păsările, gângăniile, focurile, darurile să se aşeze, biata bucăţică de muşchi cardiac să se pătrundă cu sosul amintirilor de vară alcătuit din sudoarea zilelor toride, răcoarea apei din piscină, aburul dimineţilor ceţoase, concertul broştesc, larma tinereţilor zâmbitoare, turlele de lemn ameţitoare, dulceaţa de poame, surâsul matinal, ameţitor-aromitor al Ancuţei, cântecelul de călătorie al mândruţei prigorii; să se aştearnă în cele patru cămăruţe acest suc ciudat amestecat de sacru şi profan, în zamă transparentă de fericire subţire, într-o supă de stare de bine condimentată cu sare de prietenie, piper de tachinări, ardei iute de ”certuri” subtile, parfumată, binecuvântată cu ageasmă de busuioc.
        Lăsaţi să se depună în mine acest fin nisip aurifer al zilelor mărunte peste care vor inunda apele uitării şi vâltorile vieţii (?!), unduitoare valuri din care va sări câte-un păstră d-argint să mă-ntrebe pe limba lui tace-mâlk, hei, hai, măi, îţi mai aduci aminte ce dorinţi aveai?! Să se întindă peste mine, să mă acopere acest amestec moleşitor de caniculă, ploi de noapte şi libelule nebune, vin, lentoare, agitaţie şî linişte deopotrivă, muzică şi dans, sentimente veşnice şî simţiri trecătoare...aşteptaşi să se pompeze în mine o sevă care să ajungă în sângele vopsit cu rujală de arin şi să urce apoi la licuricii agitaţi din cerebel care vor încearca să zboare de pe-o limbă vorbitoare!

        Dex:

Rujală = coajă de arin folosită pentru vopsirea lânii în negru;
Licurici = (aici), neuroni;
Agheasmă (ageasmă) = s. f. (în religia creştină) Apă sfinţită. (Glumeţ) Rachiu.

        Lume, lumeee...

        Lume, lume bună, multă lume bună de uns pe pâinea sufletului pentru inima mea nebună! Portrete de prieteni, Claudiu, Tim, Antoine, Maria, Dany, Vali, Mişu, Tisi, Daria-Bianca, Alexandru, Johanis, tablouri cu feciori voinici, iconiţe de fete, printre ei un moş cu sure plete.

        Fapte, întâlniri...

        Fapte ...adică umblare, preumblare, călătorii peste mări(le) şi ţări(le) de lângă mine pe care nu le-am cunoscut deşi, unele erau la o aruncătură de băţ şî o bătaie de aripioară! Vai, vai de ce n-ai aripi, inimioară!?
Tonciu - "Atelier de împletit cu papură şî pănuşi de porumb"
Bistriţa - "Ateliere de cusut cu mărgele, fabricare sucuri naturale, miere"
Tabăra Chiuza - Laborator floral "Plante medicinale"
Tabără Chiuza - Laborator floral "Plante tinctoriale"
Botiza - "Ateliere de vopsit straie populare cu coloranţi naturali"
Săcel - "Atelier de sculptat în lemn" – meşter popular ţulean Grigore
Rogoz - "Muzeul etnografic Casa lăpuşană" şi "Biserica din lemn UNESCO Sfinţii Arhangheli"
Căianu Mare "Atelier de boştinărit – prelucrarea cerii de albine"
Complexul monahal Bârsana "Construcţii din lemn - ţara lemnului"

        Portretele tinereţii fără bătrâneţe

        Portrete de tinereţe şi frumuseţe, chipuri de sănătate, feţe uşor mirate...mi s-a părut corect să-i amintesc aici pe toţi românaşii şi pe toate româncuţele întâlniţi/întâlnite în tabără: Andreea, Alexandru, Claudia Maria, Alexandra, Roxana, Robert, Maria, Maria-Rodica, Andrei, Maria-Carmen, Tudor, Raluca-Diana, Daria, Daria-Bianca, Daniel, Simona, Vasilică. şi pe alţi copii întâlniţi în peregrinările noastre prin ţările Maramureşului: Iulia, Ioana, Rebeca, Ionuţ şi alţii ale căror nume le-am uitat, dar, care m-au molipsit cu inocenţa cămăşilor albe, cu zglobiul firesc al vârstei, cu inteligenţa şi curiozitatea lor înnăscută. Pentru câteva minute, ore sau zile ei au fost elevii, dar şi dascălii mei. Aş fi vrut să fur câteva secunde din viaţa lor pentru a deveni mai tânăr cu măcar 20 de ani, dar m-am răzgândit îndată, ca să le pot oferi din vârsta mea, nu ştiinţa şi experienţa unui veteran ci, câteva clipe din SPERANŢA mea în ei! Să fiţi arătoşi, deştepţi, sănătoşi! Să trăiţi ...FRUMOS!

        înfăţişări

        Chipuri, figuri tinere, picături de frumuseţe, portrete de bătrâneţe, ţărănci cu haine mai curate decât cele mai noi şi albe halate, icoane de măicuţe, mutrişoare dulci de prunci, feţe cioplite încremenite-n lemne ori pictate ca nişte semne, desenate, însârmate, înfăţişări în carne, tei, perete de var, fier, care toate pier, dar rămân ca-ntr-un cuier al minţii şî inimii, oamenii la care să stai de mas, orunde te duci!?

        Arte şi meserii...sau...
(Draguţă Ioană)


        Face-m-aş meseriaş, draguţă Ioană: popă, dascăl, ceteraş, iconar de mănăstirică, ori zugrav de biserică, draguţă Ioană, pietrar de din lut scăruţe, ori ţesător cu mărgeluţe, vrăjitor de inimioară, ori vopsitor cu piatră amară, ţesător de lână sură, ori vier cu vinu-n gură, draguţă Ioană, călăreţ în patru zări, ori pescar în alte mări, pictoraş de cruciuliţe ori boştinar de albinuţe, draguţă Ioană. Face-m-aş un doctoraş, inimică pune-ţi-aş! Face-m-aş învăţător pentr-un sufleţel cu dor! Draguţă Ioană...
        (Nb. Dedicaţie pentru prietenul, Daniel Făt!)

        Conferinţe...de vară

        Conferinţe despre păsări, gâzgănii, ateliere florale cu buruieni de leac, plante de feştit, butuci de cioplit, cursuri de...oenologie la cramă şi muzicologie pe terasă ori la focurile de tabără, ore de împletit cu papură ori fire colorate, lecţii amuzante de pictat cu nasu-n muştar şî-n checeap, minute de tandreţe cu puiul Bamby şî căţeluşa şniţel, tăcute secunde despre credinţă...io nu-s meseriaş, vara n-am nici o meserie-s repetent la chimie, îs doar un năcăjât profesoraş de prietenie.

        Ornitho & Entomo...logie!

        Cu nasul pe sus după aripi prin/pe deasupra taberei: şorecari, uliu porumbar, un strigiform foarte matinal ???, (pe care, Claudiu pretinde că l-a auzit, probabil Huhurezul mic?), găinuşe de apă, porumbei domestici, PRIGORII (vreo 300 ex.!), ciocănitori pestriţe, rândunică, lăstuni, codobaturi albe, codroşi de munte, măcălendrii, mierlă, pitulici miiă, piţigoi suri, piţigoi mari şi piţigoi codaţi în familii numeroase, ţicleni acrobaţi, sfrâncioc mare, gaiţe, coţofene, ciori de semănătură, vrabii de casă şi de câmp, cinteze, sticleţi. Ahhhh, prigoriile, cum trec deasupra pe sus, mai deasupra decât dragostea care-a apus...

        Gâzdâgănii...

        Viespile, viespileee cu guriţele prin farfurioarele de dulceaţă şi borcanele cu miere, eu cu nasul pe jos, printre ierburi ca să caut-găsind helicoptere minusculide de libelulide, fluturi nocturni verzi pe pereţi, gândăcei (Copris lunaris) cu elitre lucioase, fluturi ocelaţi printre flori sticloase, alte gâzdâgănii prin ierburile humii, fără să văd licuricii înstelaţi roind în jurul lunii...

        Nostalgie...

        Fotografi & fotografii...nostalgii, oboseli, somnolenţe, melancolii, momente poetice, o tandreţe spontană, atât a mai rămas din aburul şi colbul amintirilor din tabăra de vară....

        Daruri...

        ...dar ce daruri...de la prieteni, dar şi cadouri de la mine, aşa-zise suveniruri. Cartea cu libelule de la Antoine, cutia cu borcănaşe de miere de la Johanes, diploma de la Claudiu, Cd. cu dedicaţia "Frunză verde ca mimoza, cu drag lui Ylie Hoza" de la Daniel Făt, vorbe faine din Jurnalul taberei de la tinerii prieteni; iar de la mine: un Pinot Noir (se pronunţă, Noar!) de Lechinţa, o sticluţă cu ulei din sâmburi de dovlecel, un îngeraş de papură şi un păhăre împletit din acelaşi material în care-mi păstrez creioanele colorate şi cam atât mi-ajunge!


   Surâs în lemnul crucii

© yves hoza 30 August 2017