Ateliere de vară ca odinioară...
Cu şcolari rodneni: Andrea, Andrei, Adrian, Alexandra, Edy, David, Vlad, Eduard, Dănuţa, Maria însoţiţi de profesoarele Slavoacă Cornelia, Măricuţ Mărioara şi Cotul Maria. Poveşti despre spiriduşii pădurii şi despre cum se alcătuieşte ad hoc un ierbar inimos. Urcare pe un pârâiaş devastat de tornada de zilele trecute şi baricadat de pietre, crengi şi trunchiuri de molid. Fluturi curcubeu se spală ori beu minerale din malurile mâloase. Piknic la iarbă verde ca să inventariem un ierbar cu un metru pătrat de ferigi, flori, crenguţe, cetini şi graminee ...peste 50 de specii de culori şi verdeaţă. Vacanţă de dimineaţă! Prea repede se duce apa vie/ţii de rouă de pe creţişoară şi ninta creaţă!
1. Fenomen optic datorat refracţiei, reflexiei totale şi dispersiei luminii solare în picăturile de apă din atmosferă şi care are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer.
2. Fascicul de raze luminoase care apar uneori noaptea pe bolta cerească.
3. Plantă erbacee cu frunzele şi cu tulpina păroase, cu flori mari, roşii-purpurii şi cu fructele capsule (Lychnis coronaria).
4. Creţişoara (Alchemilla vulgaris). La acestă plantă, în orele dimineţii, din hidatode (structuri anatomice specializate) situate la marginile frunzelor, se elimină apa în exces sub forma unor picături.
Eveniment 21 august; text 28 august 2023
|