Material recoltat şi degustat de membrii clubului
CPN Scatiii
Coordonator, culegător: Yves Hoza
Bucătărie şi meniu: Ana-Maria György
|
|
Acest site se doreşte o transpunere în format digital a lucrării CIUPERCI, MIC ATLAS MICOLOGIC, Autori: Eugenia Eliade ş Mihai Toma, apărută la Editura didactică şi pedagogică, Bucureşti - 1977, Ediţia a II-a revizuită.
|
Cuvânt înainte
Noţiunea de ciupercă are în limba română mai multe sensuri. Un sens mai larg este acela prin care acest termen defineşte toate speciile de plante inferioare, fără clorofilă, saprofite sau parazite, microscopice sau macroscopice, care sunt incluse în încrengătura Fungi (Mycophyta). Acest sens este utilizat mai mult în literatura ştiinţifică de specialitate.
În vorbirea curentă, prin noţiunea de ciupercă înţelegem numai corpul de fructificare mare şi caracteristic, care prduce sporii la unele specii din încrengătura Fungi. Aceste specii se mai numesc şi macromicete. Uneori, noţiunea de ciupercă are un sens mai restrâns, cuprinzând doar speciile genului Psalliota, celelalte specii fiind numite bureţi.
În această lucrare am tratat numai macromicetele cele mai comune, care trăiesc de la câmpie până pe crestele munţilor, aproximativ 10% din speciile mari citate în ţara noastră, dintre care unele sunt apreciate pentru valoarea lor alimentară, altele însă trebuie evitate fiind otrăvitoare. Multe dintre ele sunt dăunătoare copacilor din păduri, pomilor fructiferi, lemnului din depozite şi construcţi, altele sunt utilizate pentru extragerea unor medicamente sau cele care prin aspectul lor deosebit atrag atenţia acelora care privesc natura cu mai mult interes.
Adresându-se unui public cât se poate de larg, cu pregătire foarte variată în acest domeniu, suntem convinşi că lucrarea nu va putea satisface exigenţele tuturor. Vom fi însă recunoscători acelora care, într-un fel sau altul, ne vor atrage atenţia asupra lipsurilor, strecurate fără voia noastră, sau asupra altor aspecte prin îndepărtarea cărora, o eventuală nouă ediţie s-ar putea face mai utilă.
|